AKTUELNO

Ne očekujem da bilo ko iz hrvatskog Sabora ili Vlade Republike Hrvatske ode u Blajburg, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

- Naravno, nije na meni da odlučujem o tome, to je suverena odluka suverene zemlje Republike Hrvatske, ali sam siguran da neće ponoviti takvu grešku jer prosto je nemoguće da bi zemlja, članica Evropske unije, otišla da položi venac na grob streljanim čuvarima Jasenovca, na grob koljačima iz Jasenovca - rekao je ministar Vulin novinarima posle skupa antifašista u Beogradu.

On je istakao da je siguran da će ove godine hrvatska država biti čvrsto uz antifašističke vrednosti koje čine Evropu i da ni na koji način neće dati doprinos obeležavanju ustaških i fašističkih tradicija u Blajburgu, protiv čega je cela Evropa.

- Biću veoma iznenađen ako hrvatska država pošalje bilo koga zvanično na grob ustašama i jasenovačkim koljačima. Fašisti će se verovatno okupljati, ali za mene je prosto neverovatno da bi to uradila Vlada jedne evropske države - kazao je Vulin.

Ministar je siguran da će hrvatska država "ove godine reći 'ne' fašizmu i da neće biti nikoga iz hrvatske države u Blajburgu".

Vulin je podvukao da o tome odluku donosi Hrvatska, te da njegovu izjavu ne treba tumačiti kao uplitanje u unutrašnje stvari Hrvatske, jer je "sve to njihova legitimna volja i njihovo pravo da se opredeljuju".

#Aleksandar Vulin

'