AKTUELNO

Širom Evrope danas će biti obeležen 9. maj kao Dan pobede nad fašizmom, u znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine, a centralna manifestacija je u Moskvi.

Foto: Tanjug

Ove godine obeležava se 73. godišnjica završetka Drugog svetskog rata.

Ovaj događaj obeležava se nizom manifestacija i odavanjem pošte žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svetskom ratu.

Foto: Tanjug

Rusija Dana pobede, ili veliki Otadžbinski rat, u Drugom svetskom ratu, obeležava najsvečanije uz vojnu paradu i besmrtni marš.

Foto: Tanjug

U Rusiji, na dan kada je 1945. godine Nemačka kapitulirala čime je u Evropi završen Drugi svetski rat, organizuje se tradicionalna vojna parada na Crvenom trgu u Moskvi na kojoj se prikazuju ruska vojna dostignuća.

Foto: Tanjug

Dan pobede nad fašizmom slavi se 9. maja u znak sećanja na dan kada je 1945. nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Foto: Tanjug

Jedan od najvažnijih gostiju predsednika Vladimira Putina u Moskvi je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Vučić je na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina došao na vojnu paradu povodom proslave Dana pobede nad fašizmom u Moskvi.

Foto: TV Pink Printscreen

Inače vojnoj paradi, pored Vučića, od stranih zvaničnika prisustvovao je još samo izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Izraela Benjamin Netanjahu položili su danas venac na Grob neznanog junaka pod zidinama Kremlja.

Oni su u Aleksandrovsku baštu došli peške sa Crvenog trga, nakon održavanja vojne parade u čast 73. godišnjice pobede nad fašizmom.

Na vencima su natpisi na ruskom, srpskom i engleskom jeziku.

Nakon polaganja venaca, lideri su odali počast minutom ćutanja, a zatim su intonirane himne ove tri zemlje, a to je ujedno bila velika čast za Srbiju, jer se na Crvenom trgu čula himna "Bože pravde".

Takođe predsednik Srbije prisustvovao je i prijemu u Velikom kremljanskom dvorcu.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Predsednik Vučić ranije je najavio, u izjavi novinarima, da je pozvan od predsednika Putina da učestvuje i u tradicionalnoj šetnji povodom obeležavanja godišnjice pobede nad fašizmom - "Besmrtni puk".

Vučić je rekao da je velika čast za Srbiju što će njen predsednik prisustvovati vojnoj paradi koja se u Moskvi tradicionalno održava povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Foto: Tanjug

Povodom učešća u šetnji "Besmrtni puk", koja je deo obeležavanja Dana pobede, rekao je da će u koloni biti sa stotinama hiljada građana koji nose portrete svojih rođaka, koji su učestvovali u Velikom otadžbinskom ratu.

Vučić će, kako je rekao, nositi fotografiju svoga dede Anđelka Vučića, kojeg su ubile ustaše.

Foto: Tanjug

- I moji roditelji su našli fotografiju pokojnog dede kojeg su ustaše ubile, tako da ću ja ići pored predsednika Putina da pokažem da želimo da sačuvamo pamćenje na one koji su stradali od fašizma u to teško vreme i sa željom da se to vreme nikada ne ponovi - naglasio je Vučić.

Foto: Tanjug

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je na vojnoj paradi na Crvenom trgu povodom Dana pobede rekao da je Rusija otvorena za dijalog o svim pitanjima obezbedjivanja globalnog mira.

Foto: Tanjug

Obraćajući se vojnim veteranima, učesnicima parade i zvanicama među kojima su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Izraela Benjamin Netanjahu, Putin je kazao da je Rusija spremna za konstruktivno i ravnopravno partnerstvo radi postizanja mira i napretka na planeti.

Naveo je da je pre 73 godine slomljen nacizam i da je došao kraj zverstvima i zločinima nacista.

Foto: Tanjug

Kritikovao je pokušaje prekrajanja istorije i rekao da Rusija to nikada neće dozvoliti.

- Uvek ćemo biti ponosni na to što Sovjetski Savez nije pokazao strah i nije povio kičmu pred neprijateljem kad su mnoge države priznale kapitulaciju ili pristale na direktnu saradnju sa nacistima - rekao je Putin.

Foto: Tanjug

#Aleksandar Vučić

#Evropa

#Vladimir Putin

'