AKTUELNO

Bez mirnog i stabilnog regiona nema ni boljeg života građana, rekla je premijerka Brnabić i podvukla značajne napore koje Srbija ulaže u razvoj infrastrkutre i infrastrukturno povezivanje sa BiH, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu izuzetno je važan regionalni razvoj, jer bez zajedničkog ekonomskog i privrednog uspeha svih zemalja regiona ne mogu se očekivati ni značajnija postignuća na polju evropskih integracija, istaknuto je danas na sastanku predsednice Vlade Ane Brnabić i članova Kolegijuma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Izgradnja auto-puta Beograd - Sarajevo je primer toga, rekla je premijerka.

Brnabić je naglasila da uspehe pojedinačnih zemalja regiona treba više posmatrati kao zajedničke i ukazala da bi rešenje otvorenih pitanja, kao što je na primer pitanje granice između Srbije i Bosne i Hercegovine, bio dobar signal da je tako nešto moguće postići bilateralno.

Foto: Tanjug

Govoreći o ekonomskoj saradnji, predsednica vlade je navela da je spoljnotrgovinska razmena sa Bosnom i Hercegovinom, kao veoma značajnim partnerom Srbije, sve bolja i da beleži kontinuirani rast koji bi narednih godina trebalo da dostigne dve milijarde evra.

Tokom 2017. godine ostvarena je trgovinska razmena u iznosu od 1,72 milijarde evra.

U tekućoj godini, u prva dva meseca razmena je iznosila 256,5 miliona evra, što je za 19,4 odsto više nego istom periodu prethodne.

Foto: Tanjug

Gosti iz Sarajeva podvukli su značaj dijaloga i razgovora sa Beogradom, a posebno odnosa Saveta ministara i Vlade Srbije, i izrazili velika očekivanja i kada je reč o napretku Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija, imajući u vidu da je Srbija lider na tom polju.

Članovi Kolegijuma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izrazili su optimizam kada je reč o razvoju regionalnih odnosa, navedeno je u saopštenju.

#Ana Brnabić

#Predsedništvo BiH

#Sastanak

'