AKTUELNO

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, koji boravi u radnoj poseti Sarajevu, gde će učestvovati na predizbornom mitingu uoči vanrednih predsedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, jedinom koji se održava van Turske, poručio je da njegova zemlja podržava BiH na svim poljima, posebno u odnosima sa susedima - Srbijom i Hrvatskom.

Erdogan je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim domaćinom, predsedavajućim Predsedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem, rekao da Turska posebnu važnost pridaje regionalnim odnosima, posebno odnosima BiH i Srbije i BiH i Hrvatske.

Ukazao je na potrebu da se nastavi sa praksom primene trojnih mehanizama u odnosima Turska, BiH i Srbija i Turska, BiH i Hrvatska.

Izrazio je veliko zadovoljstvo napretkom i ispunjenom obavezom BiH na evropskom putu, te obećao podršku Sarajevu na aktiviranju plana za članstvo BiH u NATO.

- Veliko zadovoljstvo je da je BiH ispunila obavezu u procesu EU integracija, da je predala odgovore na Upitnik i nadam se da će ovo postignuto ubrzanje biti nastavljeno - rekao je Erdogan.

Šef turske države je rekao da će Turska nastaviti da pruža podršku BiH na svim poljima i da pritom, kako je rekao, njegova zemlja nije imala, nema i neće imati nikakve “skrivene namere”, osim uspostavljanja prosperiteta, ekonomskog razvoja, održanja mira i stabilnosti u BiH i regionu.

Govorio je o povećanju ekonomske saradnje sa BiH , posebno u oblasti izvoza mesa u Tursku, kao i brašna, šećera i ulja.

- Razgovarali smo o vojnim, političkim kulturnim, turističkim, transportnim i poljoprivrednim pitanjima, šta možemo da uradimo i koje ćemo korake napraviti da saradnju u svim tim oblastima poboljšamo - rekao je Erdogan.

Upitan da pojasni šta je mislio kada je rekao da je u razgovoru sa delegacijom BiH bilo reči o namenskoj industriji, Erdogan nije odgovorio.

- Turska će pružati podršku miru, stabilnosti, očuvanju teritorijalnog integriteta BiH, koja je sastavljena od dva entiteta. Podržaćemo jačanje mira, prosperiteta i stabilnosti - kazao je Erdogan.

Konstatovao je da će vanredni parlamentarni izbori u Turskoj biti održani 24. juna, kao i da će u oktobru izbori na svim nivoima biti održani u BiH.

- Nadam se da će ti izbori (u BiH) biti održani u demokratskoj atmosferi, miru i da će biti sprovedeni na fer i pravedan način - rekao je Erdogan.

Turski šef države je rekao da su izmene Izbornog zakona unutrašnje pitanje BiH i da ga treba rešiti u skladu sa međusobnim razumevanjem.

#Bosna i Hercegovina

#Hrvatska

#Redžep Tajip Erdogan

#Srbija

'