AKTUELNO

Potpredsednik Narodne Skupštine Srbije prof.dr Vladimir Marinković istakao je da Srbija treba da završi modernizaciju države prvenstveno zbog građana Srbije.

Marinković je rekao da je od suštinske važnosti za Evropsku uniju, kao i za položaj Srbije i evropske integracije naše zemlje, to da sama EU ima ogromne unutrašnje probleme.

- Evropska unija se nalazi u velikoj finansijskoj krizi. Ono što je definisao Bregzit kao negativne konsekvence na evropske integracije i na budućnost evropske unije, od toga se Evropska unija neće skoro oporaviti. Ono što je do nas je da mi radimo sa svakom od zemalja EU, pogotovo sa najuticajnijim – kazao je Marinković.

Kako dodaje, sa Nemačkom imamo odlične odnose, a juče je Srbiju posetila delegacija francuskog Senata, koja je imala zadatak da razgovara sa državnim institucijama i predstavnicima Srbije o našem evropskom putu.

- Mi moramo da budemo proaktivni, imamo 70 odsto trgovinske razmene sa EU, 200 miliona pomoći, podrške. Mi moramo da završimo našu infrastrukturu, da uredimo i modernizujemo našu zemlju – istakao je Marinković i dodao da u Evropsku uniju treba da uđemo zbog naših građana.

- Vide se efekti politike predsednika Vučića i onoga što sprovodi Vlada Republike Srbije i parlament. Mi ćemo ove godine imati preko tri milijarde evra stranih direktnih investicija. Smanjili smo javni dug na nivo ispod Mastrihta. Nemamo fiskalni deficit, bićemo u suficitu u ovom kvartalu i ono što je suštinski važno, bolji život građana Srbije, zato nam treba EU – rekao je Marinković.

Politički analitičar Dragomir Anđelković, povodom naslova u nemačkim novinama, rekao je da se “Velt” najviše bavio pitanjem korupcije na Balkanu i sistemskim problemima i kriminalom.

Foto: Printscreen

- Uzeli su kao primer Rumuniju i Bugarsku, te su analizirali da li su te države na neki način doprinele Evropskoj uniji, ili su bile samo teret i šta se desilo deset godina posle – kazao je Anđelković i dodao da su zaključci bili mračni.

On je istakao da je Srbiji cilj da zbog sebe uredi sistem bolje.

- Ušli mi u Evropsku uniju ili ne, dobro je da imamo policijski sistem kao u Nemačkoj, sudstvo kao u Holandiji, ili maker da nam to budu orijentiri. Rumunija i Bugarska su primljene u EU isključivo iz geopolitičkih razloga, zato što je NATO želeo da se proširi do bivših granica Sovjetskog Saveza – izjavio je Anđelković.

Novinar Zoran Ostojić rekao je da put do Evrope vodi kroz pregovore sa Evropskom unijom i da su oni suština menjanja naše države.

Foto: Printscreen

- Suština je da mi kroz pregovore menjamo svoje društvo na način na kako bi mogli da postanemo punopravni član. Da li ćemo postati, to zavisi od njih, kada za to dođe vreme, ali na kraju krajeva i od nas. Nikakvi uslovi koji stoje pred nama nisu novi niti bili nama nepoznati – naglasio je Ostojić.

Predsednik Društva lobista Srbije, advokat Nenad Vuković rekao je da se pregovaračka pozicija uvek može popraviti lobiranjem.

Foto: Printscreen

- Uvek je nophodno da se ta strategija uključi i da deluje. Kada je reč o lobiranju, uvek se iznose argumenti više od jedne strane, a na donosiocu odluka je da izmeri te strane. Smatram da je značajno zakonsko regulisanje lobiranja u Srbiji, da bi se kapacitet te profesije i svest o njoj malo promenila – kazao je Vuković.

#EU

#Srbija

#Vladimir Marinković

'