AKTUELNO

Premijer Vučić je najavio da se od 1. januara ukida viza kineskim državljanima za ulazak u Srbiju.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić posetio je kompaniju "Hestil Srbija" zajedno sa predsednikom Hestil grupe Ju Jongom. Obilasku pogona železare, odnosno tople valjaonice, prisustvovao je i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang.

Foto: Pink.rs

- Posao koji smo uspeli da sklopimo sa Hestilom je napravio preokret u srpskoj ekonomiji. Oni rade punim kapacitetom, i o čekuje se da će njihov doprinos BDP-u biti oko 1 odsto, što nije ni malo – rekao je premijer, koji je takođe istakao da se nikada nije bolje osećao nego danas.

Kako kaže, pogone koje je  posetio predstavljaju „pravu sliku prelepe i moćne Srbije“ i da očekuje još bolje rezultate u budućnosti.

- Slobodno mogu da kažem da od 1. januara Kinezima više neće biti potrebna viza za ulazak u Srbiju. Mi sebe smatramo velikim kineskim prijateljima, i ja želim da se svi Kinezi osećaju kao kod kuće i da dolaze još više, da ulažu, zarađuju i troše novac – istakao je premijer.

Foto: Pink.rs

Prema njegovim rečima, saradnja sa Kinom je omogućila da se Srbija pozicioniral kao jedna od 6 zemalja sa brzim razvojem u Evropi.

- Očekuje se uskoro i izgradnja industrijske zone, koja je takođe od ključnog značaja za razvoj privrede. Mi pričamo i o novim investicijama. Kinezi planiraju i otvaranje novih hotela u Beogradu, kao i apartmana u Smederevu i slobodno mogu da kažem da smo na istoj strani – dodao je premijer.

Vlada Srbije i kineski "Hestil" potpisali su u aprilu ove godine kupoprodajni ugovor za Železaru Smederevo, kojim je ta kineska kompanija preuzela 98 imovinskih celina Železare za 46 miliona evra.

Foto: Tanjug

Ugovor je u Železari Smederevo potpisan u prisustvu premijera Vučića i ministara. Tada je najavljeno da će investicija "Hestila" u Železaru biti najmanje 300 miliona evra i da će biti zadržano svih oko 5.000 radnika. Kako je juče izjavio Jong, grupacija Hestil će u 2017. u Železaru Smederevo investirati 120 miliona dolara u obnovu i nabavku opreme i tehnologije.

Kompanija "Hestil" posluje u više od 100 zemalja sveta i ima najsavremeniju opremu, po ekološkim standardima. Hestil je najveći proizvođač čelika u Aziji, sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 50 miliona tona. Grupa je vlasnik 37 visokih peći, od kojih 23 visoke peći imaju kapacitet više od 1.000 kubnih metara, a prošle godine je proizvela 47,8 miliona tona čelika.

Prihodi Hestila u 2015. godini iznose 43,7 milijarde dolara.

J. Stanković

#Aleksandar Vučić

#Kina

#Smederevo

#Srbija

'