AKTUELNO

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas da je Vlada utvrdila Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i da očekuje da će se taj zakon naći uskoro pred poslanicima, kao i da su u pripremi i drugi zakoni koji će poboljšati ostvarivanje prava manjina.

- Naš cilj je da tim zakonom unapredimo rad nacionalnih saveta nacionalnih manjina, posebno da jasnije definišemo i uskladimo njihova ovlašćenja, smanjimo prekomernu politizaciju i učinimo njihovo finansiranje transparentnijim - rekao je Ružić u izjavi za javnost, napominjući da je zakonski predlog utvrđen na jučerašnjoj sednici vlade.

On je istakao da se nacionalni saveti finansiraju iz budžeta Republike, autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave i važno je da kao i druge organizacije koji su nosioci javnih ovlašćenja transparentno rade i troše sredstva svih nas.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pripremilo je četiri zakona iz oblasti unapređenja prava i položaja pripadnika nacionalnih manjina u cilju još boljih uslova za ostvarivanje njihovh prava u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja, ali i zapošljavanja.

- Podsetiću da smo i izmenama Zakona o matičnim knjigama predvideli i dobrovoljan upis nacionalnosti u matične knjige čime ćemo moći bolje da donosimo i sprovodimo politike imajući u vidu nove podatke - kazao je Ružić.

Ova godina je izborna, naglašava on, jer će se na jesen održati i izbori za nove nacionalne savete te poziva pripadnike nacionalnih manjina da provere podatke u Posebnom biračkom spisku, saopštilo je resorno ministarstvo.

#Branko Ružić

#Ministarstvo

#nacionalna manjina

'