AKTUELNO

Dr Nele Karajlić multimedijalni umetnik rekao je za NOVO JUTRO da je ovo što se dešava na Kosovu pokazivanje gubitka strpljenja kod Albanskih političara koji više nisu sigurni da će dobiti to što žele.

- EU ima najveći problem u otuđenosti birokratskog aparata od sveta koji živi tamo. Kada imate jedan birokratski aparat koji nema pojma šta se dešava i zbog čega treba da digne ruku, sa njim se lako upravlja. A ovo što se dešava na Kosovu, mislim da je pokazivanje gubitka strpljenja kod Albanskih političara. Oni više nisu sigurni da će dobiti to što žele. Sad vide da neke stvari moraju da reše i jasno je da gube strpljanje – rekao je Karajlić.

Kako kaže Predrag Marinković, istoričar, ne može čovek da shvati zašto amerikanci podržavaju najnesolidnije saveznike koji mogu da se zamisle. - Oni žrtvuju velikog i starog saveznika kao što je Srbija, na račun jednog političkog entiteta koji vode pravi razbojnici – rekao je Marković.

Kako kaže, EU mora ipak da razmisli o srcu Evrope, mi smo srce Evrope makar geografski i pitanje je kako kaže, da li može neko tako stalno da širi nestabilnost.

- Čudi me da Evropska unija nikako ne može da se uspravi i da bude nezavisna u odnosu na Ameriku. Sva zaoštravanja sa Rusijom veoma štete Evropskoj uniji, Ameriku ništa ne košta, ona ima mnogo poslova. EU bi morala da ima neku svoju politiku u odnosu na SAD. Oni na tuđi račun isteruju svoje probleme sa Rusijom – rekao je Predrag Marković, istoričar.

Kako kaže, oni uvedu sankcije za nešto bezveze, a glavne stvari ne mogu da dotaknu.

- To što nema nezavisnoti EU je negde rezultat dogovora 1943., 1944. kada su Staljin, Čerčil i Ruzvelt razgovarali o tome kakav bi svet trebalo da bude. Mi danas u suštini gledamo rezultat te njihove igre - rekao je Karajlić.

- Kada već govorimo o spoljnoj politici, vidimo da su Kosovo i Albanija proglasili carinsku uniju, ali u novinama imamo više drugih manje bitnih vesti. To niko ne pominje – naglašava Marković.

#Kosovo

#Nenad Nele Karajlić

#Novo jutro

'