AKTUELNO

Novinar Metju Rasel Li u razgovoru za Pink.rs ističe da se Ujedinjene nacije ne bave preterano korupcionaškim slučajem, te da se čini da ni ne žele da se ovi detalji otkriju. On se nada da tužilaštvo SAD ipak neće gurnuti ovaj slučaj "pod tepih" i da će otkriti sve umešane i sve one koji su primali novac kompanije CEFC.

Akreditovani novinar u UN Metju Rasel Li govorio je za Pink.rs o međunarodnom korupcionaškom skandalu koji potresa, kako svet, tako i Srbiju, budući da se pretpostavlja da je u sumnjive radnje upleten i lider Narodne stranke i nekadašnji predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić.

Kako Li ističe u toku je postupak američkog tužilaštva protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova Hongkonga Patrika Hoa i kompanije CEFC uhapšenog kineskog tajkuna Jia Jianminga.

Foto: Antidot

Kako dodaje, oni se sumnjiče za podmićivanje.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš, kako kaže Li, nije predložio proveru kako bi se utvrdilo ko je još iz Ujedinjenih nacija dobijao novac od kompanije CEFC.

Foto: Antidot

- Čini mi se da Ujedinjene nacije i ne žele da znaju ove detalje - kaže za Pink.rs novinar.

Iner siti pres (koji se inače često bavi dešavanjima iza kulisa svetske organizacije), a za koji piše i istražuje novinar Li, pronašao je još jednu vezu politike i, kako se čini, korupcije. Naime, Iner siti pres tražio je od češke ambasadorke i predsednice Ekonomskog i socijalnog saveta Organizacije ujedinjenih nacija Marije Hatardove objašnjenje o sukobu interesa, budući da CEFC u Ekonomskom i socijalnom savetu UN ima specijalni konsultativni status. S ovim se dovodi u vezu i činjenica da je savetnik predsednika Češke Miloša Zemana - Ji Jianming.

- Verujem da će oni koje je CEFC plaćao, uključujući i Vuka Jeremića, postati deo ove istrage - rekao je Li za naš portal.

Iner siti pres podseća da se Patrik Ho, Ji Jianming i Šeik Tidijan Gadio, član Savetodavnog odbora CIRSD-a, sumnjiče za njuđenje mita liderima iz Čada, Senegala i Ugande za dobijanje naftnih prava za kinesku energetsku kompaniju.

Foto: Antidot

Lider Narodne stranke priznao je da je dobijao pare od, sada uhapšenih, Hoa i Gadija, kao i od kompanije CEFC kineskog tajkuna Jianminga. Kako je objavila medijska mreža Antidot, Patrik Ho uplatio je Jeremiću više od četiri miliona evra. Kako su mediji preneli, kineska kompanija dala mu je 1,3 miliona dolara, a sve uplate išle su preko Jeremićeve organizacije CIRSD i privatne preduzetničke kompanije.

Foto: Antidot

Za svega tri godine, na račun privatne firme Jeremića i njegove nevladine organizacije CIRSD, uplaćeno je više od 7,5 miliona dolara, a „najveći deo tog novca donirali su ljudi koji su nedavno uhapšeni u SAD i Kini zbog umešanosti u visoku međunarodnu korpuciju.

Foto: TV Pink

Pročitajte još: Stručnjaci za PINK o sumnjivim uplatama: Cifre su BASNOSLOVNE! Jeremić ima MORALNU OBAVEZU da otkrije za šta je primao toliki novac!

Pročitajte još: MUTI, LAŽE I SPRDA SE SA NARODOM! Jeremić: Istražiću svoju imovinu KADA DOĐEM NA VLAST?!

Pročitajte još: Jeremić priznao da je primao novac od uhapšenog TAJKUNA, a građanima poručio: Nemam obavezu da kažem koliko ZARAĐUJEM

#Metju Rasel Li

#Ujedinjene nacije

#Vuk Jeremić

'