AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić prisustvovao je danas svečanoj sednici Srpske liste povodom godinu dana postojanja te stranke i poručio da Srbi nikada neće odustati od borbe za KiM, za porodice u južnoj pokrajini, za našu, kako je rekao, jedinu majku državu Srbiju.

- Država Srbija će i u narednom periodu, koliko god taj period bio težak, nastaviti po svaku cenu i sa svime čime kao država raspolaže da stoji iza vas. Nemojte da vas bilo ko laze da bilo ko u Srbiji odustaje od vas i vaše budućnosti. Nemojte da vas bilo ko laže da postoji alternativa, jer smo u slozi sa našom jedinom majkom državom Srbijom - poručio je Đurić okupljenim članovima Srpske liste na Tehničkom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.

Poželeo im je da naredne jubileje proslave ne tugujući i ne strepeći zbog napada na Srbe, da se proslave nabrajajući nova radna mesta koja su otvorena u južnoj pokrajini, nabrajući diplomatske i političke pobede i ponoeći se time što nisu uspeli da slome srpski narod i da ga proteraju.

Naveo je da je godinu dana prošlo od početka stvaranja bedema opstanka i ostanka našeg naroda, ali i naše zemlje i svih onih koji se osećaju da su u zajedništvu sa našom državom.

- Srpska lista je u prethodnih godinu dana postala bedem odbrane opstanka i ostanka našeg naroda na Kosovu i Metohiji i ja vam na tome čestitam - kazao je Đurić obraćajući se okupljenim članovima Srpske liste i preneo im iskrene čestitke predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Navodeći da je vreme koje je pred nama izuzetno teško, Đurić je kazao da je to vreme u kome će svaka nasa mana desetostruko više da nas košta i vreme u kome će svaka vrlina koju posedujemo biti na iskušenju, te da zato Srpska lista ima tri puta veću odgovornost nego ljudi koji se bave upravljanju gradovima, opštinama u bilo kom drugom delu Srbije.

- Predložili smo da u narednom periodu izvršimo temeljnu analizu rada svih lokalnih samouprava, da se ne zadovoljimo samo sa aplauzima, samo sa podrškom za koju neki misle da im je garant, mi našu podršku koju dobijamo od građana i Srbije moramo svakog dana da dokazujemo na terenu - kazao je Đurić.

Prema njegovim rečima, čitava Srbija će se u narednom periodu suočiti sa ogromnim pritiscima u vezi sa KiM, te da kada razgovara sa predsednikom Vučićem i drugim zvaničnicima Srbije razumem koji su izazovi sa kojima se oni suočavaju.

- Zato je naša obaveza i odgovornost da ovde budemo jedinstveni, da budemo nepodeljeni, da budemo čvrti kao stena i da budemo snažna podrška u predstojećem odlučujućem vremenu za našu budućnost - istakao je Đurić i dodao da je potrebno da se sistematično i detaljno obavljaju svi svakodnevni zadaci.

On je kazao da, ma kako se činilo da svakodnevni poslovi koje obavljaju gradonačelnici deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom na KiM nemaju veze sa širom slikom, svaka ulica koja se popravi ima veze sa širom slikom, sa budućnošću i opstankom.

- Svaki razgovor sa našim građanima u udaljenom zaseoku ima širu sliku, svaka krava koju su ukrali, a mi je nadoknadimo, svaka lampa koju popravimo znači veće šanse da kao država i narod na ovom prostoru ostanemo i opstanemo. I zato nemojte mislite da se bavite komunalnim pitanjima, vi se svakoga dana bavite stvaranjem preduslova za ostanak i opstanak srpskog naroda - kazao je Đurić.

Dodao je da će u narednom periodu biti puno pokušaja da se Srpska lista oslabi, da se u redove Srpske liste unesu sukobi, te da se osnaže politički protivnici, jer niko od tih protivnika nije srećan što su se okupili oko Srpske liste i što građani na KiM u političku smislu podržava jedinstvenu politiku države Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem.

- Zato moramo da prepoznamo opasnosti i izazove i da to sprečavamo. Sve naše razlike treba da rešavamo za stolom, međusobom, i nikako ne treba da tražimo pomoć sa strane, jer sa strane nećemo dobiti pomoć, već savete koji će nas sutra-prekosutra poraziti - poručio je direktor vladine Kancelarije za KiM.

Istakao je da Srpska lista uživa poverenje najvećeg broja građana na KiM, ali i poštovanje, poverenje i ljubav iz čitave Srbije.

#Kosovo i Metohija

#Marko Đurić

#Srpska lista

#sednica

'