AKTUELNO

Lažni protesti nisu pomogli Đilasu, Jeremiću, Jankoviću ni Dverima, građani su provalili laž. Ako bi se izbori održali ove nedelje, jedino bi Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije ušle u parlament.

Kada bi se parlamentarni izbori održali ove nedelje, SNS Aleksandra Vučića ubedljivo bi pobedila, sa osvojenih čak 55,3 odsto glasova, pokazalo je najnovije istraživanje agencije "Faktor plus".

Na drugom mestu našao bi se SPS Ivice Dačića sa 9,4 odsto, dok bi sve druge stranke bile daleko ispod cenzusa i ne bi ušle u parlament.

Jeremić lošiji od DS

Po najnovijem istraživanju, prva ispod "crte" bila bi Demokratska stranka, za koju bi glasalo 3,6 odsto birača, Narodna stranka Vuka Jeremića dobila bi 3,5% glasova, PUPS 3,3%, a Dveri tri odsto glasova. Slede SRS Vojislava Šešelja sa 2,7%, SDPS Rasima Ljajića sa 2,5% i SNP Nenada Popovića sa 1,7%. Gotovo na samom dnu nalazi se Pokret slobodnih građana Saše Jankovića, koji danas može da računa na podršku od samo 1,6 odsto birača. Iza Saše Jankovića bio bi samo nekada vladajući DSS, koga podržava 1,3%.

Komentarišući ove rezultate, direktor 'Faktor plusa' Vladimir Pejić ocenio je da SNS kao izrazito liderska stranka svu snagu crpi iz harizme predsednika Srbije i lidera te partije Aleksandra Vučića.

Foto: Pink.rs

- To dugoročno može biti i loše po SNS jer pitanje je da li bi ova partija nastavila da postoji u slučaju da se Vučić povuče. SPS, kao stranka sa čvrstim biračkim telom, stabilno drži drugu poziciju. Na drugoj strani, DS se nalazi na prekretnici nakon izbora novog rukovodstva, a zanimljiv je i sve niži i niži rejting PSG. Primetićete da praktično niko od ispitanika nije naveo 'Dosta je bilo' kao opciju za koju bi glasao - izjavio je Pejić, uz napomenu da istraživanjem nije obuhvaćen Savez za Srbiju Dragana Đilasa jer formalno i dalje ne postoji.

Foto: Informer

Kada je reč o stavovima građana prema rešavanju statusa Kosova i Metohije, većina njih, odnosno 63 odsto, smatra da je zamrznuti konflikt trenutno najbolje rešenje, dok 21 odsto navodi da bi prava solucija bio dogovor kojim će i Srbi i Albanci nešto dobiti, odnosno izgubiti.

- Ubedljiva većina građana Srbije smatra da je održavanje statusa kvo bolje od svih rešenja koja se pominju. To nije neuspeh kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji insistira na prevazilaženju zamrznutog konflikta, već stav građana da nema rešenja koje bi u ovom trenutku moglo da zadovolji Srbiju - objasnio je Pejić.

Vojno braniti Srbe

Na pitanje šta bi Srbija trebalo da radi u slučaju da Albanci napadnu i okupiraju srpski sever Kosova, čak 52 odsto ispitanika smatra da je neophodno upotrebiti vojnu silu i ući u rat.

Još mnogo veći procenat, njih 81 odsto, oseća Kosovo i Metohiju kao svoju zemlju. Ipak, svega 18 odsto anketiranih bilo bi spremno da prihvati da Kosovo ostane u Srbiji, pa i po cenu da zbog toga trpi njihov lični život zbog sankcija, rata i drugih nedaća.

#Istraživanje

#Izbori

#SNS

'