AKTUELNO

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića danas je u Eskišehiru dočekao predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan na svečanosti otvaranja Transanadolijskog gasovoda (TANAP).

Foto: Tanjug

Gaosovod su otvorili predsednici Turske i Azerbejdžana, Redžep Tajip Erdogan i Ilham Alijev, a na ceremoniji otvaranja su govorili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ukrajinski predsdnik Petro Porošenko.

Vučić u Eskišehiru boravi na specijalni poziv turskog lidera, sa kojim je popričao kratko po dolasku.

Foto: Tanjug

- Moje prisustvo danas ovde predstavlja novu, vrlo vidljivu potvrdu uspešnih bilateralnih odnosa Srbije i Turske, koji doprinose kako napretku naše dve zemlje, tako i regiona Zapadnog Balkana - rekao je predsednik Srbije u obraćanju.

Izgradnja TANAP-a je, istakao je, veoma vazna iz dva razloga: prvo, zato što daje nadu da region Jugositočne Evrope neće ostati izolovan kada su u pitanju veliki energetski projekti.

Drugo, rekao je, zato sto će ovaj projekat poboljšati energetsku povezanost ovog dela Evrope, a samim tim će imati i uticaj na poboljšanje investicione klime i, uveren je, dolazak novih investitora u zemlje regiona. . .

Foto: Tanjug

- Srbija želi da vidi region koji je povezan infrastrukturnim projektima, ali istovremeno povezuje zemlje regiona sa drugim zemljama - rekao je predsednik Vučić.

On je naglasio da je na svečanosti danas na poziv predsednika Erdoana, kojem je, kao i Alijevu, čestitao na tom projektu.

Foto: Tanjug

- Divimo se načinu na koji je predsednik Erdogan uradio određene stvari za svoj narod i svoju zemlju. Pod vašim rukovodstvom Turska će imati ne samo dobre odnose sa Azerbejdžanom, već i sa Srbijom - istakao je Vučić, obraćajući se turskom kolegi. Alijev je rekao da se danas "ispisuje nova streanica u istoriji 21. veka".

Otvaranje TANAPA-a, Erdogan dočekao Vučića ESKIŠEHIR, Turska, 12. juna (Tanjug) - Vučić je uoči odlaska u Tursku ranije danas rekao da je za našu zemlju važno da stalno unapređuje odnose sa Turskom.

- Za nas je ovo, pre svega, od velikog bilateralnog značaja, čast je za nas da budemo pozvani, iako ne mislim da u TANAP-u će biti mnogo gasa za Srbiju, ali će biti za Italiju, Albaniju i druge zemlje - rekao je Vučić.

- Hoću da imamo najbolje odnose sa Turskom - poručio je Vučić i naglasio da je važno da pokažemo stalni napredak odnosa Srbije i Turske.

Foto: Tanjug

TANAP-om će iz Azerbejdžana kroz Gruziju i Tursku biti transportovan gas do Italije i Evrope, a eksperti u Srbiji se nadaju da bi i naša zemlja u budućnosti mogla imati koristi od ovog gasovoda i priključiti se na jedan njegov deo.

Gasovod TANAP, vredan 10 milijardi dolara i dužine 1.850 kilometara, povezuje Kaspijski basen sa jugoistočnom Evropom, a reč je o projektu koji treba da transportuje gas od azerbejdžanskog nalazišta Šah Deniz 2 na Kaspijskom moru kroz Tursku do Evrope.

Foto: Tanjug

Pušten u rad gasovod TANAP

U turskom gradu Eskišehiru danas je svečano pušten u rad Transanadolijski gasovod (TANAP), koji će dopremati prirodni gas iz Azerbejdžana preko Gruzije i Turske do Evrope. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je svečano otvorio gasovod, a ceremoniji otvaranja prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je, na poziv tuskog predsednika, doputovao danas u Eskišehir. Na otvaranju gasovoda bili su i predsednik Ukrajine Petro Porošenko, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i gruzijski predsednik Giorgi Margvelašvili, kao i veliki broj šefova vlada, ministara energetike i direktora energetskih kompanija. TANAP-om će iz Azerbejdžana kroz Gruziju i Tursku biti transportovan gas do Italije i Evrope. Gasovod TANAP, vredan 10 milijardi dolara i dužine 1.850 kilometara, povezuje Kaspijski basen sa jugoistočnom Evropom, a reč je o projektu koji treba da transportuje gas od azerbejdžanskog nalazišta Šah Deniz 2 na Kaspijskom moru kroz Tursku do Evrope. Izgradnja tog projekta počela je u martu 2015. godine, a prve isporuke gasa preko TANAP-a planirane su za ovu godinu. Taj gasovod će, kada se do 2020. godine priključi na Transjadranski gasovod (TAP), isporučivati 10 milijardi kubnih metara Evropi. Do 2023. godine, kapacitet TANAP-a će porasti na 23 milijarde kubnih metara godišnje, a do 2026. godine na 31 milijardu kubnih metara.

#Aleksandar Vučić

'