AKTUELNO

Predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije Milovan Drecun kaže da nije preterani optimista da ćemo tako lako doći do kompromisnog rešenja.

- Ono što je dobro, jeste da se sve vratilo u okvire dijaloga jer ova problematika ne može drugačije ni da se rešava. Kao i da je poslata jedna poruka, koja, ja se nadam, ima utemeljenje i u onim a koji ipak o svemu odlučuju na prostoru Kosova i Metohije, prvenstveno mislim na SAD da će se Srbima obezbediti mir. Sve ono što smo videli prethodnih meseci veoma je iznemirilo ljude, prvenstveno one koji žive dole, ali i sve nas ovde koji pratimo sva dešavanja - rekao je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.

Kako kaže, misija Apostolove je jedna od najpromašenijih misija koje su bile i to ne treba prećutati.

Foto: Printscreen

- Odluka koja je napravljena nekada, da se rešavanje ovog pitanja prebaci iz UN u EU pokazalo se krajnje necelishodnim. To je nešto što brine. KFOR je sličnu misiju obavio. Dozvolio je da se u vreme njegovog mandata dese dva progroma, da se 235.000 Srba i ostalih nealbanaca proteraju i očiste skoro svi gradovi u kojima su Srbi živeli. Oni su zapravo dozvolili Albancima da nastave svoj krvavi pir i da zaokruže celu svoju priču. Misije koje su do sada bile nisu dobro obavljale svoje zadatke - rekao je Odalović.

Prema njegovim rečima, važno je da poruku od sinoć, da postoje ozbiljne garancije da će vreme koje dolazi biti bezbedno za srpsku zajednicu na KiM.

- Sada je situacija potpuno jasna. Bilo je važno postići dogovor i dobili saglasnost Prištine i svakako obećanja, da zbog učestalih najava nasilja Prištine nad Srbima na severu Kosova, da će se svi problemi rešavati mirnim putem i da će takav scenario biti izbegnut. Suština jučerašnjih razgovora jeste da ulazimo u novu fazu dijaloga. Gotovo svakodnevno će se o tome razgovarati. Oni koji stoje iza njih na zapadu, smataju da Srbija treba da se pomiri sa time kao da je samostalna država, naša pozicija je da nećemo da priznamo ovako samoproglašenu državu, ali hoćemo rešenje za Kosovo koje će biti drugačije od ovoga što Albanci žele - rekao je Drecun.

Foto: Printscreen

Prema njegovim rečima, ulazimo u drugu fazu gde će se najviše razgovarati o tome kako da se postigne to sveobuhvatno rešenje za Kim.

- Vašington ne može da se izbegne i to je drugi deo dileme koju imam posle jučerašnjeg sastanka. Da li EU ima kapacitet za postizanje konačnog rešenja za KiM, ili je ovo samo nova faza da se postigne taj sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa kao nekakvo prelazno rešenje, ka konačnom rešenju jednog dana. SAD su te koje svakako imaju najvežu prisutnost i najveći uticaj oko svega što se dešava oko KiM - rekao je Drecun.

Kako kaže, nije preterani optimista da ćemo tako lako doći do kompromisnog rešenja.

- EU nema toliko snažan uticaj na Prištinu, Vašington je tu glavna adresa. Moramo još jače da delujemo prema Vašingtonu i da vidimo njihovu spremnost da se zaista razgovara o rešenju ovog pitanja - rekao je Drecun.

#Brisel

#Dijalog

#Kosovo i Metohija

#Milovan Drecun

#Novo jutro

'