AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najoštrije je osudio jutrošnji napad na srpske mladiće u selu Prilužje kod Vučitrna i zatražio od nadležnih organa i međunarodne zajednice da u najhitnijem roku pronađu počinioce i spreče dalju eskalaciju nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

- Nakon nedavnog ranjavanja Aleksandra Jeftića u Suvom Dolu i jutrošnjeg ranjavanja srpskog mladića u Prilužju sasvim je jasno da je u toku organizovana kampanja nasilja nad Srbima u pokrajini, i da je neophodno preduzeti najodlučnije mere kako bi se sprečilo da ekstremisti ugroze godinama građen mir - naveo je Đurić u saopštenju.

On je istakao da privremene institucije samouprave u Prištini moraju da se, ukoliko ne žele nekontrolisanu eskalaciju nasilja na Kosovu i Metohiji, jasno ograde od brutalnih i podmuklih etnički motivisanih napada na Srbe i da angažuju sve kapacitete kako bi zločinci bili privedeni pravdi.

- Očigledno protivnici mira i suživota na Kosovu i Metohiji na ovaj način nastoje da potkopaju nastojanja da se problemi na terenu rešavaju mirnim sredstvima i dijalogom i da kod Srba u pokrajini izazovu strah i nemir - ocenio je Đurić.

Prema njegovim rečima, jutrošnji napad je još jedna potvrda neuspeha dela međunarodne zajednice da gotovo dve decenije od završetka ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji uspostavi vladavinu zakona i uslove za siguran i dostojanstven život srpskog naroda.

Mladić srpske nacionalnosti izboden je jutros nožem u Prilužju, srpskom selu u opštini Vučitrn.

On je zadobio više uboda u predelu obe strane grudnog koša i leđa, a kako navode mediji, napadači su pokušali da napadnu i njegovog brata koristeci "neku vrstu spreja".

#Kosovo

#Marko Đurić

#Napad

#Srbija

'