AKTUELNO

Ljubinka Milinčić, Bojan Bilbija i Saša Adamović komentarisali su za "Novo jutro" obeležavanje godišnjice rada Vlade Srbije pod rukovodstvom premijerke Ane Brnabić. Oni su se složili da je prva godina bila i te kako uspešna, ali su oko njene rekonstrukcije imali donekle različite stavove.

Govoreći o godinu dana rada Vlade Srbije, što je juče obeleženo u Subotici, Ljubinka Milinčić, glavna urednica srpske redakcije "Sputnik", podseća da su svi ministri godinu ocenili kao uspešnu.

- Čekamo novu godinu sa novim uspesima - kaže Milinčić za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Nespornih pozitivnih rezultata, očigledno, ima, kaže Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu "Politika".

- Premijerka je rezultate obećala još kada je preuzimala dužnost. Kaže da svakako mora da se nastavi sa radom, ali kada se rezultati povežu sa pričom oko rekonstrukcije, jasno je da ona nije neophodna.

Foto: TV Pink

Problem Kosova i Metohije je, ističe, ogroman i preokupirao je domaće lidere, te je ovo još jedan razlog zašto rekonstrukcija nije neophodna.

- Za godinu dana nije bilo ozbiljnijih afera, vlada je radila u mirnom ritmu. Naravno, bilo je natpisa u medijima, ali u poređenju sa vladama od 2000. ova Vlada je radila mirno i sa ozbiljnim rezultatima - kaže Bilbija za Pink.

Kako kaže, "premijerka je mirnom rukom vodila naš brod po nemirnom moru".

Foto: TV Pink

- Ne smemo da se opustimo, već mora da se radi svakodnevno, naporno, do koske svi moraju da zagrizu i to je upravo ono što vlada Srbije radi - kaže Bilbija.

Saša Adamović, istoričar ističe da rad ove vlade predstavlja kontinuitet one koju je vodio sada aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Vlada je, u ovim složenim međunarodnim okolnostima, uspela da obezbedi mir i stabilnost u Srbiji uprkos pokušajima da se oni dovedu u pitanju, a pre svega kada je reč o KiM - kaže Adamović.

Foto: TV Pink

Istoričar predlaže da se na jesen razmisli o rekonstrukciji vlade i njenom "osveživanju" novim ministrima.

Ovo bi bilo dosta korisno. S druge strane, ako se čeka rekonstrukcija vlade nakon rešavanja pitanja KiM, onda bismo se načekali. Ne znam zašto je 2018. godina ključna kada je reč o rešavanju kosovskog pitanja, kada smatram da se ono neće rešavati ni naredne godine. Uslova za to nema i Vlada mora da radi u smeru njihovog stvaranja - kaže istoričar.

On dodaje da Vlada mora sačekati i povoljne međunarodne uslove, te ističe da će Srbiji verovatno od velike koristi biti najavljeni sastanak lidera Rusije i Amerika Vladimira Putina i Donalda Trampa.

#Bojan Bilbija

#Ljubinka Milinčić

#Novo jutro

'