AKTUELNO

Izjava neosuđenog ratnog zločinca, ratnog komandanta tzv. Armije BiH Nasera Orića, da će se "sledeći rat desiti malo brže nego što smo ga mi dočekali" nije neočekivana, ali je zabrinjavajuće to što međunarodna zajednica ćuti, izjavio je danas ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Ministar je novinarima, nakon svečanosti povodom završetka školovanja polaznika 7. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i ofiicira 61.klase Generalštabnog usavršavanja, rekao da je zabrinut zbog Orićeve izjave, ali da od njega ni ne može da se očekuje da govori o miru, kada nije kažnjem za, kako je rekao, zločine koje je počinio u ratu.

Vulin je rekao da Orić smatra da samo treba da završi sa etničkim čišćenjem i ubijanjem Srba, sve ono što je radio i za šta nije kažnjen.

- Dakle, čovek verovatno uživa veliki autoritet u političkim krugovima u BiH, govori o novom ratu i niko ne reaguje, niko iz međunarodne zajednice ne koristi svoja ovlašćenja, koja inače rado koriste za mnogo manje stvari - rekao je Vulin.

Dodao je da niko iz međunarodne zajednice nije rekao da u Bosni i Hercegovini ne sme da bude rata, kao i da Orić mora biti kažnjen za sve što je radio.

- To me veoma brine - istakao je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, Srbija i Vojska Srbije uradiće sve da i Bosna i Hercegovina i čitav region budu mirni i stabilni.

- Nama je na prvom mestu stalo do toga da se Republika Srpska, gde Srbi žive, razvija, da živi u miru, ali naravno i svi ostali. Mi ćemo učiniti sve što je do nas da ovaj region bude miran i stabilan, ali bez pomoći i podrške međunarodne zajednice, koja će morati da obuzda, zauzda i kazni ovakve ratne zločince koji pozivaju na nove ratove, ja nisam siguran kako je to moguće - poručio je ministar.

#Aleksandar Vulin

#Naser Orić

'