AKTUELNO

Predsednik parlamenta Egipta Ali Abdel al Ahmed izjavio je danas da odnosi Srbije i Egipta već 11 decenija predstavljaju uzor diplomatskih odnosa dve prijateljske zemlje koji će nastaviti da se razvijaju i u budućnosti.

- Egipat nikada ne zaboravlja prijatelje koji su bili uz njega u teškim vremenima. Naši odlični odnosi su deo prošlosti, sadašnjosti, ali i budućnosti - kazao je Ali Abdel al Ahmed na posebnoj sednici Skupštine Srbije kojoj su prisustvovali predstavnici vlade i diplomatskog kora.

On je ocenio da su odnosi Srbije i Egipta otkad je predsednik Abdel Fatah al-Sisi preuzeo vlast 2014. "izuzetni i prosperitetni" i da se ti politički odnosi mogu proširiti u oblasti ekonomije, trgovine, poljoprivrede i odbrambene industrije.

Ali Abdel al Ahmed rekao je da očekuje potpisivanje sporazuma za unapređenje trgovine između dve zemlje kojima će biti formirani saveti, ali i da se uspostave direktni avio letovi između Beograda i Kaira.

- To su stvari koji će zaista ojačati nivoe naše saradnje - kazao je predsednik egipatskog parlamenta.

On se zahvalio na podršci Srbije tokom revulucija u januaru 2011. i junu 2013. godine.

- Rat koji Egipat vodi nije samo rat kojim se brani narod Bliskog Istoka, tim ratom Egipat ne brani samo svoj region, već i ceo svet i štiti ceo svet od zavera tih grupa ljuda koji ne znaju ništa drugo osim za ubijanja, krvoprolića i razaranja - naveo je on.

Govoreći o odnosima dve zemlje kroz istoriju, ukazao je da je 1914. godine tadašnja Kraljevina Srbija privremeno prebacila sedište vlade u Kairo i da se te prostorije sada koriste za potrebe ambasade Srbije.

On je naveo da su sjajni odnosi zabeleženi sredinom 20 veka, kada su izuzetnu ulogu imali Josip Broz Tito i Gamal Abdel Naser u okviru Pokreta nesvrstanih, koji je "ostvario izuzetna dostignuća koja se ne mogu ignorisati".

- To je pokret koji je vodio narode u Africi, Aziji, Latinskoj Americi ka oslobođenju od okupatora i ka nezavisnosti - kazao je on.

Prema njegovim rečima, saradnja dva parlamenta ima posebno važnu ulogu, jer parlament otvara jedan "paralelni kanal komunikacije" između predstavnika dva naroda.

Podsetio je i da je Srbija izabrana da se naredna Parlamentarna skupština Mediterana 2019. održi u Beogradu.

Ali Abdel al Ahmed je nakon obraćanja otvorio izložbu u holu parlamenta na kojoj su predstavljeni istorijski dokumenti dve zemlje.

#Ali Adbel al Ahmed

#Egipat

#Srbija

'