AKTUELNO

Evropski komesar za budžet i ljudske resurse podsetio je da je Evropska komisija prezentovala budžetski okvir za period od 2021. do 2027. i da je o tome informisao srpske zvaničnike kako bi se napravio plan za finansijsku pomoć i novac iz pretpristupnih fondova, kako bi Srbija sprovela reforme i postala punopravna članica Unije.

Evropski komesar za budžet i ljudske resurse Ginter Etinger izjavio je danas da Srbija može da očekuje više novca iz pretpristupnih fondova od 2021. godine, ali je poručio da naša zemlja mora da radi na ekonomskom rastu kako bi bila partner na jedinstvenom tržištu i privukla investitore.

Podsetivši da je Evropska komisija prezentovala budžetski okvir za period od 2021. do 2027, Etinger je rekao da je o tome "informisao srpske zvaničnike kako bismo napravili plan za finansijsku pomoć i novac iz pretpristupnih fondova, kako bi Srbija sprovela reforme i postala punopravna članica Unije". Na pitanje da li u tom vremenskom periodu, od 2021. godine, Srbija može da očekuje više novca iz pretpristupnih fondova, Etinger je rekao:

Da, ja blisko sarađujem s kolegama, Mogerinijevom i Hanom kako bismo stabilizovali reforme i finansirali važne projekte koji će doprineti regionu Zapadnog Balkana i to je oko milijardu evra godišnje, što je 25 odsto više nego sada.

Naglasio je da taj plan ne isključuje ideju i mogućnost da Srbija postane članica 2025. godine.

- Ne, ne uopšte. Članstvo je povezano sa poglavljima i pregovorima i, kada dođemo do dogovora, mi ćemo odmah modernizovati naš plan - rekao je Etinger.

Komentarišući koji su najveći izazovi za Srbiju kada je reč o postizanju punopravnog clanstva i kada je reč o trošenju novca iz budžeta, Etinger je rekao da je to, pre svega, postizanje evropskih standarda: jedinstvenog tržišta, uvoza–izvoza i konkurentnosti.

- Kako ispuniti te standarde, naš je primarni cilj i ambicija - naglasio je on.

Etinger je, ipak, ocenio da Srbija "sve više i više" ispunjava svoje obaveze.

- To je složen posao kada je reč o postizanju konkurentnosti. Srbija mora da radi na ekonomskom rastu kako bi bila partner na našem jedinstvenom tržištu i privukla investitore. Potom, tu je prihvatanje vrednosti u vezi sa vladavinom prava i dobrosusedskom politikom - rekao je Etinger.

Na pitanje da li je, imajući u vidu ispunjavanje svih ovih standarda, realno da Srbija postane članica 2025, Etinger je naglasio da je 2025. godina "naša zajednička ambicija koja zavisi od razvoja Srbije, ali i razvoja Evropske unije, od volje obe strane", te je rekao da misli da je ostvarivo.

- Ako pogledamo unazad, Srbija je kao kandidat ostvarila veliki progres i mnogo toga je rešeno i urađeno. Ukoliko bi se proces ubrzao, 2025. bila bi realistična - smatra Etinger.

Na pitanje da li je dijalog Beograda i Prištine najveća prepreka za članstvo Srbije u Uniji, Etinger je rekao:

Sa našeg stanovišta, ono što važi za sve naše članice jesu jasni odnosi, bez konflikta među susedima.

#Evropska komisija

#Srbija

'