AKTUELNO

Dan rudara obeležen je danas u kombinatu ''Trepča'' u Kosovskoj Mitrovici, gde je pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rukovodstvu i zaposlenima poručio da taj kombinat predstavlja okosnicu ekonomskog razvoja srpskog naroda na severu KiM.

Petković je rekao da je Rudarsko-metalurško-hemijski kombinat ''Trepča'' simbol borbe za opstanak srpskog naroda na KiM i da Srbija nikada neće odustati od ''Trepče'', kao ni od celokupnog energetskog sistema u južnoj pokrajini.

On je citirao predsednika Aleksandra Vučića da Srbija nikada neće odustati ni od srpskog naroda na KiM, kao ni od ''Trepče'', hidroelektrane ''Gazivode'' i trafostanicu ''Valač'', jer su to ''crvene linije odbrane srpskog nacionalnog interesa i države Srbije''.

- Odlučni smo da ostanemo na svojim vekovnim ognjištima i dodatno smo u to ubeđeni nakon svih lažnih vesti i dezinformacija sa kojima se suočavamo prethodnih dana. Zbog toga je važno da poruku mira uputimo i sa ovog mesta - rekao je Peković.

On je podsetio da je prošle godine u Zvečanu proslavljeno 90 godina postojanja modernog kombinata ''Trepča'' za koji je kamen temeljac položio kralj Aleksandar Karađorđević.

Kako je rekao, od tog vremena do danas Srbija je mnogo uložila u izgradnju i razvoj ''Trepče'' koja je izuzetno važna za Srbiju i u ekonomsko-pravnom smislu, kaže, predstavlja srpsku kompaniju.

- Posebno je važno da budemo ujedinjeni i da svi zajedno budemo svesni da kao ujedinjjeni možemo da sačuvamo sve naše vredonosti, pre svega, mir i bezbednost, a to ćemo sačuvati zato što je iza vas ovde država Srbija. Sačuvaćemo našu imovinu, našu ''Trepču'', izborićemo se da ona, kao i drugi privredni subjekti na KiM, i dalje budu motor razvoja srpskog naroda ovde na severu KiM - poručio je Petković.

On je ceštitao rudarima praznik i izrazio nadu da će ga srpski narod, ujedinjen, mnogo godina i decenija obeležavati u industrijskom parku Trepča.

Generalni direktor ''Trepče'' Jovan Dimkić naveo je da taj kombinat beleži dobre proizvodno-finansijske rezultate i da obim proizvodnje poslednjih nekoliko godina iznosi 200.000 tona.

Dimkić je istakao da je ''Trepča'' stabilna kompanija koja redovno izmiruje sve obaveze, dok je prosečna zarada rudara, kako kaže, iznad 700 evra i spada u najbolje u regionu.

Ono što može da poremeti poslovanje kombinata jeste, kaže, spoljni faktor, odnosno kosovske institucije.

Dimkić je napomenuo da administartivne odluke prištinskih institucija povremeno ometaju izvoz proizvoda i izazivaju velike finansijske gubitke, ali i nanose štetu poslovnom imidžu kompanije.

On je istakao da pravni status KiM i status ''Trepče'' nisu odvojena pitanja, kao i da je u Trepča u političkom fokusu Prištine. Menadžment i zaposleni u ''Trepči'' se, kaže, ne rukovode stranačkom politikom, ali su bez dvoumljenja opredeljeni da sprovodi državnu politiku Srbije.

- Imamo mnogo razloga da damo punu podršku nastojanjima našeg drzavnog vrha na poslu najtežem mogućem kojim se u ovom trenutku bave. Moramo biti svesni da rešenje ne može biti samo ono koje je dobro samo za KiM ili sever KiM, već za srpski narod u celini, i u centralnoj Srbiji i u regionu -  poručio je Dimkić.

#Petar Petković

'