AKTUELNO

Pitanje Kosova i Metohije je najvažniji i najkompleksniji problem, više ne sme da se čeka, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić zalažže se za rešenje kojim će se izbeći rat u budućnosti, istakao je danas generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Prošla su vremena kada je vreme radilo u korist Srbije, upozorava on.

- Šta da cekamo, hoćemo li da čekamo da u situaciji u kojoj zabijamo glavu u pesak ugrozimo i ekonomiju i nova radna mesta, a smanjili smo za pola nezaposlenost koju su nam ostavili oni koji su čekali, koji su čekali da nas vreme koje protiče uništava, da nas bude sve manje i manje. Hoćemo li da čekamo da zato sto ne želimo odgovorno da se bavimo svojom zemljom na odgovoran način na koji to Vučić radi, da čekamo da nas ima sve manje i da govorimo da vreme radi za nas. Prošla su vremena kada je vreme radilo za nas - istakao je Selaković.

On je podsetio da nije prvi put da Vučić govori o razgraničenju kao opciji za rešenje kosovskog pitanja te da je i nekadašnji predsednik SFRJ Dobrica Ćosić.

- On je bio predsednik SFRJ pre 26 godina. Ako se on čak i pre toga zalagao za tako nešto, to samo govori da je ovaj problem kompleksan i ozbiljan, a nismo uspeli da ga rešavamo na druge načine kad smo bili mnogo jači i kada su naše pozicije bile mnogo bolje - istakao je Selaković.

Prema njegovim rečima, po pitanju naše južne pokrajine postoji "provizorija" u kojoj jedan deo sveta gleda na to pitanje na jedan, a drugi deo na potpuno drugi način.

Foto: Tanjug

Nemamo naše organe javne bezbednosti, vlasti odbrane na toj teritoriji, što je osnovni element svereniteta jedne države i imao gotovo 95 posto stanovnika koji neće da žive u Srbiji, naveo je on.

- U takvoj situaciji u kojoj su nam ostavili 2008. nezavinsno Kosovo, 2009. rešavanje problema pomerili iz UN u instiitucije EU, 2010. dobili potvrdu legitimiteta proglašenja nezavisnosti od strane Međunarodnog suda pravde. U tim zaista nemogućim uslovima, ocekuje se od Srbije, ali pre svega od predsednika Vučića da se ne ugrozi nasa ekonomija nase investicije i prenzije i plate, ja vas pitam kako - rekao je Selaković.

On je naglasio da Srbija ima hrabrog čoveka za predsednika pre svega jer, prema njegovim rečima, postoji 95 odsto šanse da rešenja za Kosovo neće biti, a Vučić sa preostalih pet odsto izlazi spreman da se do istog dođe.

Komentarišući reagovanje Britanije i Nemačke na Vučićevu izjavu, koje su istakle da se protive opciji razgraničenja, Selaković je naglasio da ne treba zaboraviti za šta se te države zalažu.

- Oni hoće nezavisno Kosovo. A njihov problem je sa Vučićem zato što on to neće da prihvati i što neće da kaže Kosovo je nezavisno u ovim granicama u kojima nam to namećete. A pritom se on i bori da svako dobije više. Od SPC do svakog našeg čoveka da li zivi u Štrpcu, Klokotu, Ranlovu, Gračanici ili Metohiji - rekao je on.

Podsetio je da je prošle godine u Srbiji u 96 opština bio od 80 do 100 odsto veći broj umrlih od rođenih.

- Mi smo opciju čekanja proverili u poslednjih 19 godina i toliko čekamo da nam neko drugi donese resenje.Predsednik Vučić se zalaze za resenje koje izbegava svaki rat u budućnosti. Da nam sačuva obraz, dostojanstvo, da odgovori svakome hrabro, poturi sebe, a ne žrtvuje našu decu, to je njegova politika - rekao je Selaković.

Kada je reč o administraciji američkog predsednika Donalda Trampa, i njenoj podršci donošenju rešenja za južnu srpsku pokrajinu, navodi da stvari nisu iste kao što su nekada bile:

Foto: Tanjug/Promo

- Molim svakoga da se doro preispita i dobro shvati našu poziciju. Bili smo nekada u mogo jačoj moćnijoj, povoljnijoj situaciji, nismo uspevali da rešavamo probleme na odgovarajući način, a za predeset godina ne mogu ni da zamislim.

Na pitanje šta je njegov odgovor onima koji se zalažu za opciju čekanja pozivajući se na podršku Rusije i Kine u nepriznavanju nezavisnosti Kosova, Selaković ističe da njihovu poziciju ne razume.

- Šta da čekamo, da 93 odsto populacije KiM prihvati situaciju u kojoj će im reći neko posle 50 godina Kosovo je Srbija, a da oni sede skrštenih ruku i kažu u redu. Nemojte da smo naivni. Imamo ozbiljan problem. Treba da pokušamo da ga rešimo - istakao je on i dodao da je Kosovo pitanje koje se resava svakoga dana.

#Kosovo

#Nikola Selaković

#Rešenje

'