AKTUELNO

- Zahvaljujući tome što je predsednik Vučić uspeo da uspostavi odlične kontakte u međunarodnoj zajednici, samo zahvaljujući tome pitanje Kosova i Metohije stavljeno je na dnevni red, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Prema rečima Gorana Vesića, ovo što se dešava danas je velika pobeda Srbije i pre svega predsednika Vučića, a kako kaže, posledica uspešne međunarodne politike koju on vodi.

- Zahvaljujući tome što je predsednik Vučić uspeo da uspostavi odlične kontakte u međunarodnoj zajednici, a suština diplomatije su lični kontakti. Samo zahvaljujući tome ovo pitanje je stavljeno na dnevni red. I prvi put da se u tim krugovima uzimaju u obzir i srpski interesi i to je isključivo zasluga predsednika - rekao je Vesić.

Kako kaže, ovo je sada velika promena, ali to šta će se na kraju desiti za sada ne može da se kaže.

- Sada ulazimo u ravnopraviniji dijalog. Kosovo nije političko pitanje, Kosovo je državno pitanje. Oko njega moramo da razgovaramo i da imamo jedinstven stav. Treba da stanemo iza predsednika Vučića i da konačno Srbija reši ovaj problem - rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, ukoliko budemo jedinstveni izborićemo se za najbolje rešenje.

- Izjava koja je došla od  Trampovog saveta za nacionalnu bezbednost, o mogućnoj korekciji granica na Kosovu i Metohiji je velika promena i velika vest. Da neka na tako visokom nivou to saopšti, to znači da to dolazi sa samog vrha. I pre nekoliko nedelja bilo je naznaka promene stava Vašingtona - rekao je politički analitičar Branko Radun.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, sada vidimo da se neke stvari otkravljuju i to su pozitivni signali i to je jako značajno, i kako kaže, to govori da je to opcija.

- Najneutraliniji termin jeste korekcija i zato se on i koristi. To je jako značajno i prvi put da imamo na tako visokom nivou takvu izjavi i to je veliki napredak - rekao je Radun.

Kako kaže, na dalje će sve biti pitanje naše svesti.

- Velike sile uglavnom slabo pamte i više gledaju sadašnje interese. SAD su dominantna sile u Evropi. I van ovog prostora oni su dominantna sila. Najbitnije je videti kako oni vide situaciju i razmisliti kako to iskoristiti za sopstveni interes. Oni su uložili 25 godina novca, medija, resursa u nezavisno Kosovo i oni od toga neće odustati. Međutim, neke stvari tu mogu da se ispregovaraju - rekao je Radun.

- Mi imamo opoziciju koja nije uopšte želela da učestvuje u pregovorima oko Kosova, a ja bih eto voleo da čujem šta bi Vuk Jeremić i Boris Tadić uradili. Oni kritikuju vlast, a bili su osam godina na vlasti, a šta su uradili - rekao je Radun.

Kako kaže, čitava priča oko Kosova nije imala jedan konstruktivan pristup rešavanju tog pitanja, i podseća da je svaka vvlast pokušala da pobegde od tog rešenja.

Foto: TvPink Printscreen

- Po meni, bitno je da se američka politika menja, a Tramp je nepredvidiv čovek i može svašta da mu padne na pamet. U politićci su veoma teške odluke. Neke vlasti čak su se pravile blesave i prale ruke od problema, a ništa nisu uradili. E to je najgora politika. Od Miloševića, pa i posle njega vidi se kontinuitet takve politike. Da smo na ovako konstruktivan način kao danas, krenuli pre deset godina, bilo bi sigurno mnogo bolje - rekao je Radun.

Vesić je rekao da je dogovor moguć, ali SAD će morati da kažu Albancima da su spremne za kompromis.

- SAD su ključ rešenja i promena u njihovoj politici otvara mogućnost dogovoru - rekao je Vesić.

#Branko Radun

#Goran Vesić

#Kosovo i Metohija

#SAD

'