AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić naglasio je da Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, Boška Obradovića i Zorana Lutovca ne interesuje kako žive Srbi na Kosovu i Metohiji, i da ih ne interesuje da li će tamo da padne neka glava, kao i da njima nijedna glava nije skupa da bi došli na vlast.

Vesić je za Novo jutro Televizije Pink rekao da su Srbija i predsednik Vučić već postigli veliki uspeh u rešavanju kosovskog pitanja i da je do pre nekoliko godina bilo potpuno nezamislivo da zemlje koje su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova na bilo koji način kažu da su spremne za razgovor sa Srbijom.

- Zahvaljujući velikom ugledu koji predsednik Vučić ima u međunarodnoj zajednici mi smo prvi put uspeli na sto da stavimo da se u međunarodnoj zajednici shvata da moraju da se ispoštuju srpski interesi, koji su i politički i ekonomski i istorijski i da sa Srbima ne može da se priča sa „uzmi ili ostavi“. To je velika pobeda predsednika Vučića zato što se prvi put uvažava stav Srbije - naglasio je Vesić.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, i prištinski mediji govore da je Srbija postigla veliki uspeh, jer je, kako kaže, svet shvatio da Kosovo ne može dalje bez dogovora sa Srbijom i da to pre nije bio slučaj.

- Dok su ovi stručnjaci, Tadić, Jeremić i Đilas vodili državu, to nije bilo tako. Tada je Kosovo proglašavalo nezavisnost, tada je bilo „uzmite ili ostavite“, naprosto, Srbija je danas u boljoj međunarodnoj poziciji - istče Vesić.

Prema njegovim rečima, kako to u Srbiji biva, bolja je pozicija u međunarodnoj situaciji nego u unutar same zemlje.

- Mislim da predsednik Vučić s obzirom na legitimitet koji ima u ovoj zemlji, a to je da je na predsedničkim izborima dobio skoro 56 odsto glasova, što je najveći politički legitimitet u novijoj srpskoj političkoj istoriji, zaslužuje da svi stanu iza njega i da mu damo šansu da pokuša da se izbori za najbolje moguće rešenje za Srbiju - kazao je Vesić.

Kako ističe, nažalost, ne misle svi tako i to je čudno i nije neuobičajeno kada je u pitanju Srbija.

- Imate deo opozicije koji ne samo da se protivi tome što radi predsednik Vučić, već aktivno radi na tome da napravi probleme, da organizuje demonstracije, da iskoriste kosovski problem kao pokušaj da se sruši Vučić. To nije ništa neuobičajeno, imali ste situaciju u kojoj se kada je prvi put pomenuto da sever Kosova može da pripadne Srbiji, imali ste od Jeremića do Đilasa, Jankovića, koji su rekli da su protiv toga - naglasio je Vesić i dodao da to ne može da shvati.

Foto: TvPink Printscreen

- Oni kada su bili na vlasti nisu mogli ništa da postignu. Kada su ovom zemljom vladali i Tadić i Vojislav Koštunica i kada je Vuk Jeremić bio ministar spoljnih poslova, jednostrano je proglašena nezavisnost Kosova i Metohije. Imali ste glupi potez Vuka Jeremića i Borisa Tadića, kada su se obratili međunarodnom sudu pravde, za koji su znali da je većina sudija iz zemalja koje su priznale tu samoproglašenu nezavisnost i gde su udarili pečat na jednostranu odluku Prištine - podsetio je Vesić.

- Svojim protivljenjem Boško Obradović i Vuk Jeremić su pokazali da su protiv toga da sever Kosova pripadne Srbiji i da pokušavaju da iskoriste političku situaciju koja se nalazi u zemlji, kako bi kosovsko pitanje iskoristili za političke i unutrašnje obračune. Kosovsko pitanje nije političko pitanje, to je državno pitanje i nema mesta za strančarenje - istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, kada biste danas stavili Đilasa, Jeremića, Obradovića, Lutovca i rekli im da oni reše taj problem, oni ne bi ništa uradili, jer da su znali, uradili bi nešto dok su bili na vlasti.

- Zato im je ovo pitanje važno, da bi pokušali da sruše predsednika Vučića. Njih ne interesuje kako žive Srbi na Kosovu i Metohiji, ne interesuje ih da li će tamo da padne neka glava, njima nijedna glava nije skupa da bi došli na vlast i to je nažalost naš problem i to otežava poziciju predsednika Vučića jer oni koji nam nisu naklonjeni koriste to što nema jednoglasja u našem društvu - kazao je Vesić.

#Goran Vesić

#Kosovo i Metohija

#Opozicija

'