AKTUELNO

Poseta predsedika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji, 8. i 9. septembra, biće najsadržnija i najsveobuhvatnija, rekao je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, navodeći da će se šef države obratiti građanima na centralnom skupu u Kosovskoj Mitrovici.

- Vučić će izneti neke od najznačajnijih stavova po pitanju odnosa Srbije prema KiM i vizije i viđenja rešavanja ovog pitanja u prelomnim trenucima i prelomnim mesecima - rekao je Đurić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Naveo je da će Vučić tada posetiti sve srpske oštine na severu KiM, ali i građane južno od Ibra.

- Vučić će razgovarati sa građanima u Lešku, Zubinom Potoku, Zvečanu, obići će jug, boraviće u srpskim enklavama, u pojedinim sredinama u kojima nijedan srpski predsednik i zvaničnik nije ulazio - rekao je Đurić.

Dodao je da predsednik Vučić želi da se lično uveri kako narod na KiM živi i kakvi su problemi, ali i da im prenese poruku solidarnosti i ohrabrenja državnih institucija.

Prema Đurićevim rečima, Vučić će imati sastanak i sa predsedstavnicima poslovne zajednice, u okviru Biznis formuna u Leposaviću, na kojem će učestvovati više od 200 srpskih privrednika i između 20 i 30 kompanija iz drugih delova zemlje.

Nema sumnje, kaže Đurić, da će po broju lokacija koje će predsednik posetiti ovo biti najobimnija poseta, a po broju ljudi i temama svakako najsadržajnija, jer će, dodaje, razgovarati sa zaposlenima u zdravstvu, prosveti, privredi, meštanima širom KiM.

Đurić: Svako ko je u Srbiji akreditovan za ambasadora, akreditovan je za celu teritoriju naše zemlje i ne vidim bilo šta neubičajeno u toj aktivnosti

Đurić je rekao  da boravak američkog ambasadora u Srbiji Kajla Skata u Prištini tumači fantastično, jer su, kaže, svi ambasadori koji su akreditovani u Beogradu, akreditovani za celu teritoriju Republike Srbije. - Ne smatram da u tome ima bilo šta čudno i neobično. Normalno, uvažavam činjenicu da neki od njih imaju i drugačiji stav po tom pitanju. Naš stav je ovakav i svako ko je u Srbiji akreditovan za ambasadora, akreditovan je za celu teritoriju naše zemlje i ne vidim bilo šta neubičajeno u toj aktivnosti. Toliko elementarno funkcionisanje države ne poznaju da nisu u stanju da razumeju da je za informacije o toj vrsti imovine koju traže potrebno da se obrate i Direkciji za imovinu i drugim nadležnim institucijama. Mi smo ih u našem odgovoru o tome podučili i uputili smo ih kome treba da se obrate - kazao je Đurić. Dodao je da oni izgleda smatraju da Kancelarija za KiM upravlja imovinom u Republici Srbiji i istakao da to nije slučaj.

#Aleksandar Vučić

#Kosovo i Metohija

#Marko Đurić

'