AKTUELNO

Predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije Milovan Drecun ocenjuje da su pretnje iz Prištine pokušaj destabilizacije pozicije Beograda u dijalogi, ali očekuje da poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji ipak bude realizovana bez incidenata.

- Radi se o pokušaju destabilizacije pozicije Beograda u ovim razgovorima, ali verujem da će biti sve po planu i da neće biti nikakvih incidenata - naveo je Drecun gostujući u emsiji Novo jutro na TV Pink.

On je ukazao da za bezbednost predsednika Vučića majveću odgovornost KiM imaju Kfor i Euleks, te da će Priština, ako pokuša da izazove incidente morati da se suoči da posledicama.

- Srbija je ozbiljna država koja ima snažnu međunarodnu poziciju i očekuje od međunarodnih činilaca na KiM da izvše uticaj na Prištinu da sve prođe u najboljem redu. Misilim da će značaj posete, koji svi uviđaju, presuditi da ovakve ekstremne, neprihvatljive, pretće poruke budu stavljene ad akta - naveo je predsednik skupštinskog odbora za KiM.

Foto: RTV Pink

Ona je dodao ovom veoma važnom trenutku za rešavanje konačnog statusa KiM i postizanje eventualnog dogovora između Beograda i Prištine uz posredovanje EU poseta predsednika KiM ima posebnu težinu.

Drecun je ocenio da Beograd ima pun kapacitet i razgovor i za realizaciju dogovorenog.

- Sa druge strane, nažalost, nema tog punog kapaciteta. To jeste problem Albanaca, ne toliko zbog njihovih neslaganja oko mogućeg rešenja, već unutrašnjepolitičkih igara i zbog koketiranja albanskih lidera, koji su nastali iz terorističke OVK, sa najekstremnijim delom albanskog naroda na KiM, sa tim kriminalnim grupacijama - rekao je on.

Kako je dodao, političari iz Prištine gaje imidž nepopustljivih pregovrača što se tiče Srbije.

- Verujem da će do posete ipak doći, zbog njenog značaja. Potpuno je jasno i albanskoj strani i Briselu i Vašingtonu da je neophodno da predsednik Vučić obiće srpski narod, da razgovra sa njima - istakao je Drecun.

Prema njegovim rečima, pitanje je zašto se Albanci plaše Vučićeve posete Gazivodama i kakvu poruku on može da pošalje, pa se oni plaše.

- Vučić samo želi da pokaže da nisu prihvatljiva jednostrana rešenja, nasilno otimanje naše imovine, da problem Gazivoda treba da se reši na miran način, u obostranu korist. Time što se neko protivi poseti Vučića pokazuje da Albanci imaju u planu da nasilno preuzmu kontrolu nad tom branom i akumulacijom i zbog toga im ne odgovara da Vučić podigne moral kod srpskog naroda i značaj i ulog Gazivoda -naveo je Drecun i podsetio da Srbija dalje otplaćuje kredit uzet za izgradnju Gazivoda.

#Milovan Drecun

'