AKTUELNO

Svetski mediji sumirali su danas izveštaje o dvodnevnoj poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji.

U mnoštvu sličnih izveštaja izdvaja se pisanje desnog konzervativnog američkog sajta "Brajtbart njuz" (breitbart.com), koji je, u delu teksta gde pominje izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija vezano za razumevanje revolta Albanaca i razočaranja Srba u selu Banje zbog nemogućnosti da se poseta Vučića tom selu realizuje, ubacio tvit koji je 15. decembra 2010. godine objavila francuska TV mreža "Frans 24" - "Kosovski premijer Hašim Tači umešan u trgovinu organima".

Svetski mediji danas se najviše bave blokadom puteva od strane kosovskih Albanaca, koja je, kako navode, imala za cilj da spreči posetu Vučića selu Banje.

U video prilogu evropske TV "Juronjuz" na Jutjubu pod naslovom "Blokada puta od strane kosovskih ratnih veterana sprečila posetu srpskog predsednika", navodi se da je oko 200 kosovskih ratnih veterana blokiralo put koji vodi do sela Banje, naseljeno Srbima, tokom drugog i završnog dana Vučićeve posete Kosovu.

Putevi su blokirani drvenim trupcima, kamionima i teškom mašinerijom, navodi "Juronjuz".

Britanski "Dejli mejl" i američki "ABC NJuz" takođe navode da su kosovski Albanci u nedelju blokirali puteve i zapalili gume na ruti kojom je trebalo da prođe predsednik Vučić, što, kako ocenjuju, dodatno pojačava tenzije između dve strane.

Kosovska policija je na putu za Drenicu zaustavila Vučića i njegovu pratnju, i rečeno im je da ne mogu nastaviti dalje iz bezbednosnih razloga, podsećaju ta dva medija.

Američka televizija "Foks njuz" prenosi saopštenje KFOR-a, u kojem se navodi da bezbednost predsednika Srbije tokom posete Kosovu nije ugrožena, uprkos blokadama puteva koje su sprečile njegovu posetu selu u kojem žive Srbi.

KFOR je, takođe, saopštio u nedelju da zajedno sa kosovskim vlastima radi na uklanjanju blokada.

- Niko ne ugrožava predsednika Vučića i njegova bezbednost je zagarantovana. KFOR radi na tome da sve prođe mirno, ali je spreman da interveniše, ako bude bilo potrebe - navodi se u saopštenju KFOR-a.

Predsednik Vučić je, kako javlja turski portal trtworld.com, rekao da preostaje dug put u pregovorima sa Prištinom. Turski portal ocenjuje i da bi dogovor o razmeni tetiritorija omogućio Srbiji da zadrži kontrolu nad severnim delom Kosova, koje je pretežno naseljeno Srbima, dok bi, zauzvrat, zvanični Beograd predao Kosovu južne delove uglavnom naseljene Albancima.

Turski list "Dejli sabah" navodi da je poseta predsednika Srbije povećala tenzije na Kosovu.

Italijanska agencija ANSA izveštavala je tokom celog dana od početka blokada prema selu Banje do završetka mitinga u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Agencija AP prenela je da je Vučić planirao da poseti srpsko selo Banje, južno od Ibra, ali su putevi do tamo blokirani balvanima, kamionima i teškom mašinerijom, a Rojters da je 200 veterana OVK blokiralo put kolima i kamionima za selo Banje i da su se na putu videli transparenti "Vučić treba da se izvini za zločine i masakre širom Kosova" i "Vučić neće proći".

Britanska agencija napominje da je normalizacija bilateralnih veza ključni uslov za napredak Srbije i Kosova ka članstvu u EU, kao i da su splasnula očekivanja da bi mogao da se postigne sporazum koji bi uključio razmenu teritorije nakon iznenadnog otkazivanja sastanka Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija u petak.

Ruski mediji su naveli da je oko sto veterana OVK blokiralo put srpskom predsedniku.

#Aleksandar Vučić

#Kosovo i Metohija

'