AKTUELNO

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović morao bi danas da uhapsi samozvanog predsednika Kosova Hašima Tačija, zvanog Zmija, koji dolazi u zvaničnu posetu toj zemlji.

Đukanović, ukoliko poštuje zakone Crne Gore, morao bi da uhapsi Tačija koji je osuđen na deset godina zatvora. Ta presuda doneta je po Kaznenom zakonu Savezne Republike Jugoslavije (KZSRJ). Tadašnju saveznu državu Jugoslaviju činile su Srbija i Crna Gora. Sve presude koje su donete u to vreme prenete su na državnu zajednicu SCG, a posle izdvajanja Crne Gore, svaka zemlja je u obavezi da sprovede sve presude koje su donete dok su Srbija i Crna Gora bile u zajednici. A razlog za hapšenje treba da bude i poternica za Hašimom Tačijem koja je na snazi od 1997. godine.

Foto: Printscreen

Naime, Hašim Tači osuđen je 11. jula 1997. godine pred Okružnim sudom u Prištini na deset godina zatvora zbog više krivičnih dela. U presudi se navodi da je Tači, „poznat pod nadimkom Zmija, pripadnik terorističke bande albanskih separatista, komandant takozvane Političke direkcije glavnog štaba OVK i učesnik više terorističkih napada na pripadnike policije u Glogovcu“.

Presudom sudskog veća, kojim je predsedavala sudija Slađana Petrović, Tači i njegovih 14 „saboraca”, proglašeno je krivim za više krivičnih dela terorizma. Utvrđeno je da su članovi grupe od 1992. godine, po dolasku iz Albanije, gde su se, sa pripadnicima tamošnje vojske obučavali u vojnim veštinama, u Srbici oformili terorističko udruženje. Cilj udruženja je, kako je obrazložilo sudsko veće, bio da se na području Kosmeta, istovremeno „preduzimaju organizovani i koordinirani akti nasilja inspirisani političkim motivima” da bi se ova teritorija otcepila od SRJ i formirala zasebna država.

Optuženi Hašim Tači, Besim Rama i Jakup Nura oglašeni su krivim po prvoj tački optužnice koja ih je teretila da su u noći između 13. i 14. maja 1993. godine, pripremali napad na policijsko vozilo u blizini pružnog prelaza, na ulasku u Glogovac.

Hašim Tači putuje danas u jednodnevnu zvaničnu posetu glavnom gradu Crne Gore, u kojem će imati radni sastanak sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, saopšteno je iz Tačijevog kabineta. To je prilika za Đukanovića da uhapsi Tačija.

- Tači i Đukanović će razgovarati o evro-atlantskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana, o procesu dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, o jačanju mira i stabilnosti u regionu, kao i o daljem produbljivanju saradnje - navodi se u saopštenju.

#Hapšenje

#Hašim Tači

#Milo Đukanović

'