AKTUELNO

Srpski ministar finansija Siniša Mali ocenio je večeras da je poseta predsednika Srbije Kini bila istorijska u svakom pogledu, jer se po peti put susreo s jednim od dva najmoćnija čoveka na planeti za samo četiri godine, kao i zbog toga što je delegacija Srbije tom prilikom potpisala 11 novih investiticonih ugovora vrednih preko tri milijarde dolara.

- Predsednik Kine Si Điping rekao je da postoji ogromno poverenje između Vučića i njega i da je to osnova za čelično prijateljstvo srpskog i kineskog naroda. "On je rekao 'čelični prijatelji su najbolji od dobrih prijatelja' - preneo je Mali, ocenjujući da se ti dobri odnosi dvojice predsednika prelivaju i u poslovnu sferu.

On je podsetio da je sprska delegacija u Kini potpisala 11 sporazuma ukupne vrednosti preko tri milijarde dolara.

Jedan od njih se odnosi na preuzimanje RTB Bora i vredan je milijardu i 460 miliona dolara, koji će biti investirani u RTB Bor u narednih šest godina.

- Zamislite kako će da izlgeda istok Srbije, Bor, Majdanpek i Gornj Milanovac nakon tolikih investicija - rekao je Mali ukazujući da će ova investicija dobrineti povećanju BDP-u Srbije od 1,5 odsto na godišenjm nivou.

Fabrika guma Šandong Linglong investiraće milijadru dolara u novu fabriku u Zrenjaninu, a još dva ugovora s kinom se odnose na taj grad, dodao je ministar.

Najavio je da će se graditi i industrijski park u Borči - najveći kineski industrijski park u Evropi, kao i da se tu očekuje dolazak preko 1.000 kompanija sa 10.000 radnih mesta.

- Sada vidite koliko je važan odnos s Kinom, koliko je to važnih ugovora i novih radnih mesta i podsticaja za razvoj naše privrede i zato je ovo bila istorijska poseta u svakom pogledu - zaključio je Mali.

#Kina

#Siniša Mali

'