AKTUELNO

Predsednik Jedinstvene Srbije i počasni konzul Republike Grčke u Srbiji Dragan Marković Palma podržao film Lazara Ristovskog o stradanju Srba u Prvom svetskom ratu.

- Obaveza svih u Srbiji je da pomažu očuvanju srpske kulture i tradicije kako se neki bitni događaji iz naše prošlosti nikad ne bi zaboravili. Patriotizam se uči na svim frontovima, od knjiga, preko muzike do filma. Film svima najslikovitije može da prikaže sva herojska stradanja i dela kroz istoriju našeg naroda - naveo je predsednik Jedinstvene Srbije i počani konzul Republike Grčke u Srbiji, Dragan Marković Palma.

Prema njegovim rečima, film Lazara Ristovskog “Kralj Petar Prvi” o proboju Solunskog fronta i jednom od najtragičnijih događaja u našoj istoriji, stradanju Srba na Krfu je najznačajniji srpski filmski projekat u poslednje vreme.

- Srpska golgota u Prvom svetskom ratu gde je sahranjen ogroman broj srpskih vojnika i oficira u moru, poznata “Plava grobnica” je istorijski događaj koji treba prikazati svim generacijama koje dolaze - naveo je on.

Kako je dodao, osim što nas podseća na našu slavnu istoriju, ovaj film treba da zaustavi demonstraciju formalne sile , koja donosi štetne odluke po Srbiju. Srbija se zalaže za formalno međunarodno pravo, koje je na strani Srbije, a ne za formalnu međunarodnu silu.

- Iz tih razloga sam odlučio da podržim ovaj film Lazara Ristovskog - izjavio je Dragan Marković Palma.

- Takvi filmovi su važni i zbog toga što neki žele da izmene istoriju. Zato smatram da bi bilo potrebno snimiti i igrani film o “Oluji” najvećem etničkom čišćenju posle Drugog svetskog rata. Takvi filmovi treba da idu i u trku za Oskara i najveće svetske filmske nagrade. Srbija je u svim najvažnijim svetskim istorijskim događajima bila na strani pravde, dok su neki drugi bili na strani ubica i najvećih neprijatelja čovečanstva - rekao je Marković.

#Dragan Marković Palma

'