AKTUELNO

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Njujorku da će, na predstojećem sastanku sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom, sigurno biti govora o Kosovu, s obzirom na to da je on prva "kontakt tačka" Srbije za razgovore o KiM.

- Videla sam Mičela i sinoć na prijemu kod (šefice evropske diplomatije Federike) Mogerini i (predsednika evropskog saveta Donalda) Tuska. Naravno da ćemo pričati o Kosovu. On je naša prva kontakt tačka za razgovore o KiM. Juče smo malo razgovarali o tome i mislim da je neverovatno videti stav Amerike. Ne postoje više crvene linije, već samo mogućnost kompromisa", podvukla je Brnabić.

Ona je izrazila zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za "napore, političku spremnost, hrabrost i spremnost da se o kompromisu razgovara".

- To je zrelost koju Srbija pokazuje, a koju nije u prošlosti pokazivala. Koju cene sada svi naši partneri, a i one zemlje koje nisu bile naši tradicionalni partneri, kao što su SAD, gde danas imamo potpuno drugačiji ton i atmosferu - rekla je Brnabićeva novinarima.

Ona je navela i da očekuje sastanak sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom i intervju za Si-En-En i ponovila da će to raditi sa ciljem predstavljanja Srbije u novom svetlu.

Premijerka se danas sastala sa američkim državnim sekretarom za trgovinu Vilburom Rosom i istakla da je to bio odličan sastanak.

- Odličan sastanak, jako prijatna atmosfera. Trajao je mnogo duže nego što smo predviđali. Videli smo se nedavno, kada je posetio Beograd, na njegov zahtev smo se videli i danas. Govorili smo o odnosima SAD i Srbije, pre svega privrednim. Prošli smo kroz jednu listu investitora koji rade i prezadovoljni su u Srbiji. Govorili smo o mogućnosti da se oni još više prošire u Srbiji, ali i o našim planovima kako da dovedemo još više investitora - kazala je Brnabić.

Prema njenim rečima, tokom današnjeg sastanka su se dogovarali i za njegovu novu posetu Srbiji, kao i o tome koliko je različit stav ove administracije predsednika SAD Donalda Trampa prema Srbiji, u odnosu na ranije administracije.

Razgovarali su, kazala je Brnabićeva, i o kompaniji Behtel i o njenoj zainteresovanosti da rade Moravski koridor i potpisali neobavezujući sporazum o saradnji.

- Da li će oni dati najbolju ponudu i da li ćemo u tom smislu moći da radimo sa Behtelom, to će biti pitanje, ali smo otvoreni za dalji razgovor sa njima. Na kraju krajeva, SAD imaju drugačiji odnos prema zemljama u kojima je Behtekl prisutan i radi. To je i tehnološki jedna od najjačih kompanija u svetu - kazala je predsednica srpske vlade.

#Ana Brnabić

#Kosovo

'