AKTUELNO

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milorad Drecun, rekao je za NOVO JUTRO televizije PInk, da se godinama formira balkanska islamistička džihadisktička mreža, koja je kako kaže, sada već regionalna, dobro povezana, naoružana, i ima borbeno iskustvo.

- Svake godine imamo izveštaje State Departmenta ( Državni sekretarijat SAD) koji govori o radikalnom islamizmu. Ja sam 2007.objavio u svojoj knjizi kompletnu priču o balkanskoj bazi džihada. Uspeo sam da dođem do strogo poverljive dokumentacije centralne obaveštajne jedinice UN - rekao je Drecun.

Kako je rekao, ovde se radi o zataškavanju čitave priče, godinama se formirala balkanska islamistička džihadisktička mreža, koja je kako kaže, sada već regionalna, dobro povezana, naoružana, i ima borbeno iskustvo, započelo je, kako kaže, formiranjem brigate El Mudžohedin tokom rata u BiH.

- Nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini oni su ostali tu i postoje svedočenja te jedinice, kako su ih zapadne službe regrutovale za odlazak na KiM, i to godinama pre početka rata. A ovamo se nije ni znalo, ni pretpostavljalo da će Srbija biti bombardovana - rekao je Drecun.

Kako kaže, sve se to dešava pod okriljem zapadnih službi.

Foto: TvPink Printscreen

- 2007.godine kada sam objavio ovu knjigu, dobio poziv od jednog našeg čoveka, amerikanca srpskog porekla koji je radio tada u Bonstilu, i koji me je pozvao da održim predavanje na temu radikalnog islama. Moj uslov je bio da pita komandanta Bonstila zbog čega ništa ne preduzimaju, kada znaju koliko je opasna ta mreža radikalnog islamizma na KiM. Odgovor koji sam dobio bio je odlučujući da ne držim predavanje kod njih - rekao je Drecun.

On je rekao da je komandant rekao da oni vrše nadgledanje na KiM.

- Pitanje je zašto su ih pustili, kada već sve znaju, i pojedince i organizacije, sve su identifikovali, i ovde se vide direktne veze sa Al Kaidom i vidite bujanje radikalne islamističke mreže na KiM, ali i u Makedoniji, BiH, kao i u Crnoj Gori - rekao je Drecun.

Stručnjak za terorizam prof.dr Marija Đorić, rekla je da je uvek postojala dvostrukost standarda i morala prema terorističkim i ekstremističkim organizacijama, i možemo da vidimo, kako kaže, da sve ono što se dešava u svetu reflektuje se na nas.

Foto: TvPink Printscreen

- Ne postoje samo veze između Zapadnog Balkana i Al Kaide, već su tu veoma snažne veze i između balskanskih ekstremista i terorista sa islamskom državom. Na međunarodnom nivou Islamska država gubi na terenu i Al Kaida pokušava sad da preuzme primat. Kod nas počinje kulminacija radikalnog islama sa dolaskom prvih mudžehedina koji su došli iz Egipta - rekla je Đorić.

Ona je objasnila da su oni za tamošnje muslimane neka vrsta heroja i oslobodilaca.

- Sada imamo širenje radikalnog islama na prostoru čitavog Zapadnog Balkana pa i čitave Evrope, gde je značajna tačka BiH. Činjenica je da se iz pokreta vehabija vrbuju mladi ljudi za Siriju ili za Irak. Danas ukoliko želite da postanete pobornik te organizacije dobijate 300 evra, a žena 200 ukoliko pristane da se prekrije. I to je 500 evra za porodicu i oni počinju da ispovedaju tu vrstu islama. Radikalni islamisti su najveća pretnja za naše mirne muslimane kojih ima više - rekla je Đorić.

Foto: TvPink Printscreen

Vojni analitičar Vlada Radulović, rekao je da kada govorimo o Balkanu, znamo da je već 1991. godine, počela da dolazi iz Alžira prve grupe.

- Imamo činjenicu da postoji čovek, imenom i prezimenom, za koga se zna da vodi radikalne islamiste u Srbiji. On je bio u Siriji i računa se da ima negdo od 200 do 500 pripadnika te organizacije i posebno iznenađuje da se radi o gradovima kao što je Beograd ili kao što je Loznica - rekao je Radulović.

#Džihadisti

#Islamska država

#Kosovo

#Milovan Drecun

'