AKTUELNO

Premijer je naglasio da je bitno da ne odustajemo, već da nastavimo još jače da se borimo.

Još samo dva dana nas dele od kraja ove i početka 2017. godine. Gradovi su okićeni, a sve radnje nude popuste. I dok građani užurbano jure da sve pripreme za novogodišnju noć, ima i onih koji sumiraju rezultate ostvarene u 2016. godini.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić u ekskluzivnom intervjuu za portal Pink.rs osvrćući se na 2016. godinu kaže da je on sa svojim timom vredno i marljivo radio i da su ostvareni značajni uspesi u svim oblastima društvenog života.

Foto: Tanjug

Vučić je istakao da je smanjena nezaposlenost, da su otvorene fabrike i proizvodni pogoni širom države, zaposleni su novi radnici, a nada u bolji život vratila se i u najudaljenije krajeve Srbije.

Foto: Tanjug

-Verujem da je za Smederevce najlepša vest u 2016. što smo, sa našim kineskim prijateljima, uspeli da spasimo Železaru, sačuvali 5.000 radnih mesta, i što njeni radnici danas imaju platu veću nego ikada, ali je, takođe, to odlična vest za sve naše građane, jer je time povećan naš privredni rast – rekao je premijer.

Foto: Pink.rs

On je ocenio da su, zahvaljujući privrednom rastu od 2,8 odsto, za koji smo se borili i izborili, podignute plate i penzije, a svaki penzioner dobio je 5.000 dinara jednokratne pomoći.

- Znamo da to nije dovoljno, da postoje građani koji i dalje teško žive, ali to je jasan signal svima da se srpska ekonomija oporavlja, napreduje, i da Vlada Republike Srbije brine o svakom građaninu – rekao je.

Srbija je na Duing biznis listi Svetske banke napredovala za sedam mesta, i našla se među prvih deset država, od 189, koje su ostvarile najveći napredak, a to je prema oceni premijera nedvosmislen znak za sve svetske investitore da je Srbija postala uređena država, pravo mesto za njihove investicije, što za naš narod znači sigurnu egzistenciju i nova radna mesta.

Foto: Tanjug

-Uradili smo mnogo na razvoju infrastrukture. Veoma sam ponasan na naše radnike. Izgrađeno je 98 kilometara autoputa i još mnogo kilometara regionalnih i lokalnih puteva, a obnovljeni su i kilometri pruga. Na Koridoru 11 otvorena je deonica od 40 kilometara na putu Ljig – Preljina, na Koridoru 10 deonica od Grabovnice do Grdelice.

Foto: Tanjug

Pemijer je spomenuo i železničku stanicu „Prokop“, koja je posle 40 godina od početka radova, svečano je otvorena za saobraćaj.  -Avioni „Er Srbije“, nakon 25 godina pauze, ponovo lete direktno za Njujork, Beograd na vodi svakoga dana raste sve brže, i sasvim sam siguran da nam mnogi, ne samo u Evropi, nego i u svetu, zavide na trudu i rezultatima - ocenio je.

Vučić je rekao da svako ko dođe ili prođe kroz Srbiju, na svakom koraku, vidi da se zemlja menja na bolje, da raste, da se gradi i napreduje.

-Srbija je trajno opredeljena za mir, želimo najbolje moguće odnose u regionu, da sarađujemo sa svima i da budemo sidro stabilnosti na Balkanu. Ali isto tako, Srbija je dužna da štiti svoje granice i građane, jer smo mi nezavisna i suverena država. Jačamo svoje odbrambene sposobnosti, i beskrajno sam zahvalan ruskim prijateljima što su nam omogućili da štitimo svoje nebo i osavremenjujemo vojsku.

Foto: Tanjug

Vučić je rekao da Vlada Srbije nastavlja da se brine o starima, mladima, bolesnima i socijalno ugroženima i kao primer naveo da je započeta obnova 3.000 bolnica, kliničkih centara, škola, vrtića i socijalnih ustanova, osnovan je Fond za lečenje dece u inostranstvu, više od 45 mališana poslato je na lečenje u inostrane klinike, a 89 na dijagnostiku.

Odlučili smo da reformišemo i naš obrazovni sistem: uveli smo dualno obrazovanje, kako bi naši mladi dobili najkvalitetnije stručno znanje, a za najtalentovaniju decu svake godine obezbeđujemo sve više stipendija.

Foto: Tanjug

-Što se više budemo trudili, vredno radili i jačali našu ekonomiju, imaćemo više novca i za penzije, i za prosvetne i zdravstvene radnike, vojsku i policiju, i zato je bitno da ne odustajemo, već da nastavimo još jače da se borimo – naglasio je.

Srbija je ozbiljan partner svima, gradimo čvrsta prijateljstva i na Istoku, i na Zapadu, rekao je Vučić i dodao da naš strateški cilj jeste EU, a da tradicionalna prijateljstva sa NR Kinom, Ruskom Federacijom čuvamo i razvijamo.

Istakao je da je otvoreno šest pregovaračkih poglavlja sa EU, a jedno je i zatvoreno.

Foto: Beta/Pixabay

Premijer Srbije je poželeo u narednoj godini da svi rade još više, „da budemo odgovorni prema sebi samima, da svi zajedno doprinosimo većem privrednom rastu i razvoju naše Srbije“.

-Želim da se vrati nada u svaku kuću u Srbiji, da se dobro živi od sopstvenog rada, u miru i blagostanju, da bude više dece, smeha i radosti – zaključio je premijer Srbije i svim čitaocima portala Pink.rs poželeo srećnu Novu godinu i Božić.

A.V.

#Aleksandar Vučić

#Nova godina

#Premijer

#Vlada Srbije

'