AKTUELNO

Kako ističu gosti "Novog jutra" Rusija i Srbija su tradicionalni prijatelji, ali i podrška na putu ka rešavanju kosovskog pitanja. Srbija u ovom problemu ne može da se osloni na EU koja, umesto da je garant sprovođenja Briselskog sporazuma, ćuti na pretnje i provokacije albanske strane.

Govoreći o jučerašnjem sastanku predsednika Srbije i Rusije, urednik političke rubrike u dnevnom listu "Politika" Bojan Bilbija ocenjuje da je jedna od glavnih tema morala biti Kosovo i Metohija, posebno nakon poslednjih provokacija i upada na Gazivode.

Foto: TV Pink

- Pokazuje se da ona obrećanja, odnosno navodne garancije koje EU daju Srbiji u vezi KiM i pregovora, praktično ne važe. Evropska unija je garant i Briselskog sporazuma, kao i onog njegovog dela koji se tiče upada naoružanih specijalaca, a nije bilo adekvatne reakcije, već je pozivano na smirivanje tenzija na obe strane. EU dakle ne može da bude garant onoga za šta tvrdi da jeste. Mi sada i dalje tragamo za kompromisom, ali kako da tragamo kada nema garancija, nema poštovanja dogovora i nema ni verbalne opomene za drugu stranu. Vučić je o ovim okolnostima izvestio ruskog kolegu, od kojeg traži pomoć i podršku. Ostaju nam forumi kao što su UN, SB, a znamo da će Kina vratiti pitanje Kosova na sto Saveta bezbednosti - kaže Bilbija, dodajući da su za Srbiju ključni igrači Moskva i Peking.

Foto: TV Pink

Bilbija podseća i na važnost ekonomske i energetske saradnje sa Rusijom.

- Govorilo se o jačanju oružanih snaga jer mi kao vojno neutralna država moramo da bude sposobni da se sami odbranimo. Zato smo morali da oporavimo vojsku koja je prethodno bila uništena. Sve su ovo osetljive teme i ništa se ovde ne tiče samo nas, ili samo nas i Rusije. Moramo sa svima da razgovaramo - kaže Bilbija.

Podseća na četiri milijarde dolara ruskih investicija u Srbiji, što čini Rusiju najvećim investitorom u našoj zemlji. Kaže da investitori traže gas, pa bi za nas bio veliki problem prekid tranzita gasa preko Ukrajine.

- Svi investitori žele gas, ali opet imamo garancije Rusije koje su neophodne za naš privredni razvoj - kaže urednik "Politike".

Rusija i Srbija su tradicionalni prijatelji i, osim trgovinskih i vojnih sporazuma, Kosova, pričalo se i o regionalnim dešavanjima, podseća odgovorni urednik dnevnog lista "Srpski telegraf" Boris Vuković.

- Vučić je i sam rekao da je Rusija Srbiji tradicionalni prijatelj i podsetio je na svaku pomoć koju smo dobili. Razgovarali su o izuzetnim temama, ali i o regionalnoj situaciji i sramnom referendumu u Makedoniji, za koji zapad čestita kao da je uspeo. Govorilo se i o izborima u BiH, ali je najavljena i poseta predsednika Rusije - kaže urednik "Srpskog telegrafa".

Foto: TV Pink

Kada je reč o poseti predsednika Putina, Vuković kaže da datum nije preciziran, ali ocenjuje da je poseta važna i da je važno da Srbija razgovara i sa istokom i sa zapadom.

- Upravo to je snaga Srbije i diplomatski put kojim moramo da idemo - kaže Vuković.

Voditelj emisije "Žikina šarenica" Živorad Žika Nikolić smatra da je najvažnije razgovarati sa svima i to ocenjuje kao dobru politiku.

Foto: TV Pink

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Aleksandar Vučić

#Novo jutro

#Vladimir Putin

'