AKTUELNO

Državni tužilac SAD optužio je Patrika Hoa, bivšeg ministra Hongkonga i pajtaša Vuka Jeremića, da je švercovao oružje u Katar! Da li je Jeremić po naredbi Hoa kao deo provizije od ambasade Katara u Berlinu dobio onih famoznih 200.000 dolara?

Američki tužilac pojavio se sa podneskom od 32 stranice u južnom okružnom sudu u kojem se navodi da je šef komiteta Kineskog energetskog fonda Patrik Ho prodao oružje Libiji i Kataru.

Oni tvrde da je Ho, kome se sledećeg meseca sudi zbog podmićivanja, ilegalno prodao oružje Libiji i Kataru 2015. godine.

Uhapšen je i pritvoren od novembra 2017. godine, Ho je optužen podmićivanje i pranje novca u u vrednosti od 2,9 miliona dolara. U to vreme, Ho je bio generalni sekretar u "China Energi Fund Committee", koji je finansirao CEFC.

Iako ne podnose optužnicu za trgovinu oružjem, jer se dogodila izvan SAD, tužioci žele da iskoriste nove dokaze kako bi dokazali da Ho ima iskustva u obavljanju posla u vezi sa vojnim transakcijama i naftnim pravima na Bliskom istoku i Aziji, u zamenu za povoljne uslove za poslovne interesi CEFC-a u regionu.

Foto: Printscreen

Prema dokumentu koji je podnesen Okružnom sudu, posrednik, koji je neimenovan, prvi put je poslao Ho-u dokument u kojem se navode "brojna oružja" i certifikati krajnjeg korisnika za korištenje tog oružja, u martu 2015. godine.

Jedan mejl koji je Ho poslao, pokazao je da je ministar bio svestan da je Libija bila pod vojnim embargom. U aprilu 2015., Ho je takođe ponudio da organizuje prodaju oružja u Kataru, koji nema embargo.

-Kataru su potrebne nove igračke sasvim hitno - napisao je Ho i dodao: - Njihov šef dolazi u Kinu i nadamo se da ćemo im dati dobru vest.

Očekuje se da će bivši optuženi šeik Gadio, koji je pristao da svedoči protiv Hoa u zamenu za puštanje iz pritvora, kazati sudu da mu je rekao: "CEFC bi mogao da obezbedi oružje i vojnu opremu Čadu u sklopu ugovora o nafti", rekao je tužilac.

A koliko je u toj priči "bio dobar" Vuk Jeremić i da li je onih famoznih 200.000 dolara koje je dobio od ambasade Katara u Berlinu deo provizije, možda će upravo otkriti njegov pajtaš Patrik Ho.

#Vuk Jeremić

'