AKTUELNO

U Kosovskoj Mitrovici je simbolično u 12.44 počeo skup u organizaciji Srpske liste, povodom 2.000 dana otkako je Priština preuzela obavezu da formira Zajednicu srpskih opstina (ZSO), a koju nije ispunila.

Skup predstavnika Srpske liste održan je na platou Trga Braće Milić sa željom da pokažu da nisu zaboravni, ali ni spremni da odustanu od svoih prava koja proističu iz Briselskog sporazuma.

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci, Dalibor Jevtić, poručio je u svom obraćanju da će se Srbi svim sredstvima boriti protiv onih koji žele na bilo koji način da ugroze mir i poverenje.

- Nećemo odustati od naših prava, od ZSO i života na Kosovu i Metohiji - rekao je Jevtić.

Istakavši da je prošlo 2.000 dana od kada je Priština preuzala obavezu Briselskim sporazumom da formira ZSO, Jevtić je rekao da je propušteno 2.000 šansi da se danas, umesto o neispunjenim obavezama govori o tome šta su rezultati onoga što je trebalo da bude stvoreno - Zajednica srpskih opština.

Zato je to glavno pitanje za Brisel, kao garantu sporazuma, koji nemušto ćuti valjda zato što, kako je rekao, nisu dovoljno jaki i sposobni da ono što je garantovano bude i sprovedeno.

Istakao je da ZSO nije pretnja blo kome, a oni koji na taj način govore svom narodu, traže zapravo politički izgovor, jer nemaju odgovor na neka druga pitanja.

U takvm situacijama, kazao je Jevtić, najlakše je igrati na kartu međunacionalnh sukoba i osećanja.

- Zato se i kaže da će formiranje ZSO ugroziti nečija prava - rekao je i podsetio da su neki isto govorili i mnogo godin pre kada su formirane opštine sa srpskom vehcinom.

Bilo je, dodao je, tada i protesta, a kada su opštine formirane o tome više niko nije govorio.

Jevtić je pozvao da prestanu sa izgovorima zbog neformiranja ZSO.

- Budite makar malo politički hrabri i preuzetu obavezu sprovedite u delo. I to je nešto o čemu govorimo u svakoj prilici kada za to imamo mgućnosti u razgovorima sa svima koji su tu obavezu preuzeli - rekao je Jevtić.

ZSO, istakao je, nije institucija koja će se brinuti samo o građanima koji žive u većinskim srpskim opštinama, već će se ona brinuti i o Srbima u opštinama u kojima su Srbi u velikoj manjini.

- ZSO je šansa da kroz njeno formiranje Srba na Kosovu i Metohiji u budućnosti bude vise. To je životno pitanje za Srbe, a naša poruka je da je život važniji od svake politike i da nikada nećemo zbog života zloupotrebiti naše plitičke pozicije - kazao je, između ostalog, Jevtić.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da je današnji dan neslavni jubilej Evroske unije, ističući da su okupljeni došli na skup kako bi pokazali da nisu i da neće dozvoliti da zaborav prekrije sporazum o formiranju ZSO.

- Mi od formiranja ZSO nećemo odustati, ali kada se sve sabere, više je nego jasno da u ovim okolnostima Albanci to neće uraditi i da za to imaju podršku dela međunarodne zajednice. To je onaj uslovni refleks da čim je nešto dobro za Srbe, to onda po pravili Albanci sputavaju - rekao je Rakić.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić naveo je da Srbi u poslednjih pe godina, zahvaljujući Srpskoj listi, predsedniku Aleksandru Vučiću i gradonačelniku Rakiću, vode borbu pameću, štiteći svoj narod, iako je mnogo onih koji bi svojim zlom želeli da udare na pravo da budemo "svoj na svome".

- Često na sastancima sa predstavnicima zapada cujem pitanje da li su Srbi zadovoljni procesom integracije, moj odgovor je uvek isti - gospodo, integraciju koja znači asimilaciju i nestajanje Srba nismo i nikada nećemo prihvatiti - rekao je Simić i dodao da Srbi to nisu prihvatili ni pod šok bombama, ni pod suzavcem, ni pod gumenim ni bojevim mecima 19 godina.

On je istakao da će nastaviti da budu "kamen u cipeli" koji će stalno podsećati na neispunjena obećanja i obaveze.

- Jer na to ne smemo pristati. Jer bi to značilo da odustajemo od sebe i svojih prava, jer odavde nema nazad - rekao je Simić.

#Dalibor Jevtić

#Kosovska Mitrovica

#ZSO

'