AKTUELNO

Ova zemlja je dovoljno velika i lepa da u njoj mogu svi da žive. Mi umesto da napravimo zajedničku kulturološku ponudu prema Evropi. Mislilm da su interesi jedan od motiva da se pravi zajednički život, rekao je za Pink Muamer Zukorlić, jedan od kandidata i nosilac liste stranke Pravde i pomirenja.

- Jedan od motiva mog ulaska u politiku, jeste zapravo, da pokušam da pomognem da se ta jedna stanica stoljeća, svojevrsnih antagonizama između bošnjačkog i srpskog naroda uopšte na Balkanu, a potom između Bošnjaka i same države Srbije, i konačno, da se ta jedna stara stranica zatvori i nova otvori i da definitivno možemo da se okrenemo budućnosti - rekao je Zukorlić.

Kako kaže, vraćanje u istoriju ima smisla samo ukoliko se izvuče pouka.

- Ja zaista u to verujem i zato sam stranku i nazvao strankom pravde i pomirenja. Sve što se dešava pogrešno u društvu je produkt neke nepravde. Međutim, na nepravdu ne treba odgovoriti drugom nepravdom, nepravda se gasi pravdom - rekao je Zukorlić.

On je rekao da posebno smatra bitnim pomirenje bošnjačkoga i srpskog naroda, s obzirom na , kako kaže, činjenicu da imamo brojne momente u prošlosti koji nas opterećuju.

- Konačno je vreme da Bošnjaci prvo sebe poštuju, a zatim i da očekuju poštovanje od drugih. Balkanski narodi, a pogotovo jezički srodni narodi, pri utvrđivanju nacionalnog i kulturnog identiteta, vrlo često, u nedostatku sopstvenog samopouzdanja posežu za lakšom varijantom svoje identifikacije na negaciji drugoga. I to se često dešavalo sa balkanskim narodima - rekao je Zukorlić.

Kako kaže, to je zapravo upotreba otrova da bi ste se obračunali sa nekim drugim, ali taj otrov, kako kaže, često truje i onoga ko ga koristi.

- Ukoliko želimo da nam budućnost bude bolja od prošlosti, mi moramo da nađemo zajednički jezik. Doduše, kroz sve što se dešavalo u poslednjih stotinu godina, izvršene su neke teritorijalne diferencijacije. U poslednjem ratu u BiH imamo činjenicu da nije došlo do teritorijalne podele između bošnjačkog i srpskog naroda. Mislim da nas je Bog uputio jedne na druge. Samo oni koji su neprijatelji i zaslepljeni mržnjom mogu samo da sanjaju teritoriju koju će osčistiti od drugih - rekao je on.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, treba da stavimo tačku i da naučimo iz iskustva, i kako kaže, nemamo krupne razloge za mržnju.

- Ova zemlja je dovoljno velika i lepa da u njoj mogu svi da žive. Mi umesto da napravimo zajedničku kulturološku ponudu prema Evropi. Mislim da su interesi jedan od motiva da se pravi zajednički život. Mada je to za mene niži nivo. Ja sam za to da se mi okupimo oko principa. Oni ljudi koji se okupe oko vrednosnih principa onda to traje - rekao je Zukorlić.

Kako kaže, između islama i hrišćanstva ne postoje suštinske razlike.

- U pitanju su monoteističke religije. To jeste prostor gde je puno duha i emocije i dobro se koristi u regrutovanju, ali motivi za sukobe su uvek mnogo primitivniji. Treba da nađemo vertikalu principa oko kojih se slažemo. Da se vratimo principima koja su naši stari poštovali. Principi u ophođenju prema drugima u svakodnenom životu - rekao je Zukorlić.

On je rekao da nam je jedan ethos, da imamo zajednički etički sistem.

- Ako nam je ethos jednak i ako priznajemo istih, samo drugačije definisanih deset Božijih zapovesti - rekao je Zukorlić.

#Muamer Zukorlić

#Razgovor

#Televizija Pink

'