AKTUELNO

Sagovornici Televizije Pink saglasni su da je neophodno istražiti navode medija o tome da je Vuku Jeremiću fantomska firma za nekretnine iz Mongolije uplatila 200.000 dolara.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić ističe da političari moraju imati transparentne finansije i da moraju u svakom trenutku građanima da objasne ko im je i za šta uplatio novac.

- To jeste tema i to je potrebno istražiti - rekao je Krstić i dodao da ga je iznenadilo da u Mongoliji postoji firma za nekretnine.

- Kada se čovek bavi politikom on prihvata neke norme ponašanja da njegov život i finansije postaju transparentni jer građani hoće da znaju sve o ličnosti koju će sutra eventualno izabrati da vodi zemlju ili neku instituciju. Građani žele sve da znaju i imaju prava sve da znaju - dodao je Krstić.

Foto: RTV Pink

Prema njegovim rečima, političar mora da bude otvoren za pitanja novinara - i ona koja mu se dopadaju i ona koja mu se ne dopadaju i za pitanja novinara koji mu se ne dopadaju.

- To je pravilo igre o kojem stalno pričamo. To je kao kada bi pričali o fudbalu i objašnjavali da ne sme da se igra rukom, a svi se čude kako ne sme da se igra rukom. U politici mora da se odgovara na pitanja novinara, bez obzira da li ti se sviđaju ili ne - podvukao je Krstić.

On je ocenio da je potpuno neprihvatljivo da političari organizuju konferenciju za medije, novinar pita i dobije umesto odgovra etiketu da je član neke stranke, da je fašista, a onda politiačar odrgovara novinarima koji su mu dragi.

- Ta vrsta segregacija u demokratiji je neprihvatljiva, takav političar u bilo kojoj ozbiljnoj demokratskoj zemlji bi sebe devalvirao i diskreditovao - naveo je Krstić i zaključio:

- Moramo da se naučimo demokratskom ponašanju.Novinari smeju da postavljaju i oštra i provokativna pitanja, ali poštujući integritet onoga koga pitaju. Ali da se vrši segregacija na podobne i nepodobne, uvođenje te moralne političke podobnosti koju smo imali u komunizmu, danas u 21. veku u demokratskoj Srbiji je potpuno neprihvatljivo -

Kako je dodao, javnost u Srbiji bi takvo ponašanje trebalo da osudi, ali neće to učiniti jer javnost u Srbiji ima duple standarde.

- Na kraju će stranke izdavati dozvolu ko je novinar, a ko nije. To je potpuno neprihvatljivo- istakao je Krstić.

Foto: RTV Pink

Novinar dnevnog lista “Alo” Veljko Nestorović takođe smatra da je nedopustivo da političari odlučuju o tome koje novinara, a ko nije.

- Ipak, mislim da to na kraju priče više njima šteti i da ljudi vide ko su oni zaista - naveo je Nestorović, koji takođe smatra da je potrebno istražiti navode da je Jeremiću uplaćen novac iz neke firme u Mongoliji i navodi da će ako to ne uradimo mi, uraditi neke druge zemlje.

#Nebojša Krstić

'