AKTUELNO

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije rekao je da zbog izveštaja Dika Martija postoji prostor za optimizam prema Specijalizovanom sudu za zločinačku OVK-a.

- Poučeni dosadašnjim iskustvom sa nekim sličnim sudovima, malo je mesta za optimizam. Mislim da ovog puta ipak ima malo prostora za to, iz nekoliko razloga. Prvo, postoji izveštaj koji je Dik Marti uradio za Savet Evrope, u kom je identifikovao dreničku grupu koju predvodi Hašim Tači, kriminalno-terorističko-zločinačku grupu, čiji je ključni činilac Haradinaj - izjavio je Drecun za Nacionalni dnevnik Televizije Pink.

Kako dodaje, obezbeđena su dovoljna finansijska sredstva od strane Evropske unije, da ovo Specijalizovano tužilaštvo i specijalizovana sudska veća mogu da rade bar u narednih pet godina.

- Od strane Specijalizovanog tužilaštva prikuplja se ozbiljan materijal. Prvi put sada imamo situaciju da država Srbija, preko radne grupe, ima objedinjena nastojanja da se prikupi što je moguće više dokumentacije - kazao je Drecun i dodaje:

- Mada neki koji nemaju prava da se mešaju, poput Nataše Kandić ili bivšeg tužioca za ratne zločine Vukčevića, osporavaju Narodnoj skupštini da može preko radne grupe da prikuplja činjenice i dokaze. Mislim da ćemo imati podignute optužnice. Ono što mi znamo je da će se verovatno podići jedna velika objedinjena optužnica na kojoj će biti oni koji su odgovorni po komandnom sistemu - rekao je Drecun.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima na toj optužnici bi trebalo da se nađu Agim Čeku, kao vojni komandant terorističke OVK, Hašim Tači, kao, kako kaže, neka vrsta političkog komesara i Ramuš Haradinaj.

- Svi komandanti tih operativnih zona. Ima mesta sada jednom opreznom optimizmu, da će optužnice biti podignute, ali kakav će biti kvalitet prikupljenih dokaza, ne mogu da dam ocenu - ocenio je Drecun.

On dodaje da su iz Specijalizovanog tužilaštva rekli da ne mogu da procesuiraju sve počinjene zločine, jer ih je strašno mnogo od strane zločinačke OVK počinjeno.

- Rekli su da su itekako zainterosovani i spremni da sude po komandnoj odgovornosti, mi smo zbog toga predali kompletnu organizacionu strukturu terorističke OVK, dokumentaciju koja je zaplenjena u njihovim štabovima i koja ne može da bude osporena - istakao je Drecun.

Goran Petronijević, advokat, izjavio je da i on pristupa sa oprezom, imajući u vidu ranija iskustva Srbije.

- U Srbiji se na sto godina događaju takvi ljudi kao što je bio Arčibald Rajs, ovog puta je Dik Marti, čovek koji je pokrenuo čitavu ovu stvar. Da nije bilo njegog izveštaja ovo se nikada ne bi pokrenulo. On je bio toliko ubedljiv i sa jakim dokazima, da se preko toga nije moglo preći - istakao je Petronijević.

Foto: TvPink Printscreen

Odgovarajući na pitanje da li se može očekivati da „krupne ribe“ poput Haradinaja budu izvedene na sud, Petronijević je rekao da bi bar neki od njih trebalo da budu izvedeni pred lice pravde.

- Kada god se pojavi više rangiranih osoba u jednoj optužnici, obično se događa da oni prebacuju odgovornost na niže rangirane, koji preuzimaju odgovornost i tako štite više rangirane - ocenio je Petronijević.

Podsećamo, švajcarski senator i autor izveštaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu Dik Marti veruje u sud za OVK i optimista je po pitanju hapšenja „velikih riba“ u Prištini.

Marti je istovremeno zabrinut da bi svedoci mogli da budu ubijeni, ako ih kosovska policija i EULEKS ne zaštite.

Marti poručuje da Kosovo ne može da ima političku i ekonomsku perspektivu ukoliko zemlju vode, kako kaže, korumpirane osobe i mafijaški kriminalci.

Pročitajte još: DRECUN: Jednostrani potezi Prištine destabilizuju dijalog!

#Goran Petronijević

#Milovan Drecun

#OVK

'