AKTUELNO

Muzej Nikole Tesle otvorio je u Milanu do sada najveću izložbu u inostranstvu, koja je kako je ocenila direktorka Ivona Jevtić veoma važna prilika da Italija ali i čitav svet čuju odakle je i šta je sve uradio jedan od najvećih svetskh umova.

Jevtić je na svečanosti otvaranja izložbe koja je uprličena za novinare i zvanice podsetila na srpsko poreklo Nikole Tesle, a njenu izjavu da je Tesla Srbin preneli su svi italijanski mediji.

Jevtić je ocenila da je izložba, postavljena na više od 1.200 kvadrata, koju će publika moći da vidi od sutra do 29. marta, prilika da se pokaže deo onoga čime Muzej ima da se pohvali.

- Ovo je prvo gostovanje Muzeja Nikole Tesle u Italiji. Posetioci će moći da vide priču o jednom od najvećih umova istorije. Tu su i prezentacije specifičnih prostora kao što su Teslina laboratorija u Koloradu, čuvena soba 3327 iz hotela u Njujorker u kome je živeo i umro, digitalna aplikacija laboratorije na Long Ajlendu i mnoge druge - rekla je ona.

Na pitanja novinara o poreklu Tesle, Jevtić je podsetila da veliki naučnik potiče iz pravoslavne srpske porodice.

- Njegov otac Milutin bio je pravoslavni sveštenik i prvo što ćete videti kada odete u Smiljan, u njegovu rodnu kuću jeste pravoslavna crkva u kojoj je bogoslužio Nikolin otac - kazala je direktora, navodi se u saopštenju Muzeja.

Ambasador Srbije u Italiji Goran Aleksić ocenio je da je održavanje izložne važno i zbog saradnje dve zemlje. Svečanosti je prisustvovao konzul u Milanu Radmila Selakovic, predstavnici diplomatskog kora, ugledni ljudi u Italiji i predstavnici medija.

#Ivona Jevtić

#Nikola Tesla

'