AKTUELNO

Sinoć je u Galeriji 73 svečano otvorena izložba slika iz privatne kolekcije Petrović, koja obuhvata dela muzejske vrednosti u rasponu od 1976 – 2008. godine.

Ovom prilikom predstavljena su 23 dela od umetnika: Milana Blanuše, Božidara Damjanovskog, Vladimira Dunjića, Bore Iljovskog, Ljubodraga Jankovića Jaleta, Ratka Lalića, Aleksandra Lukovića Lukijana , Marine Nakiđenović, Milije Nešića, Predraga – Peđe Neškovića, Dušana Otaševića, Ljube Popovića, Jovana Rakidžića, Kemala Ramujkića, Miodraga – Dragana Rogića, Rade Selaković, Jovana Sivačkog, Mladena Srbinovića, Voja Stanića, Milana Staševića, Teodora Stevanovića, Radosava Trkulje i Aleksandra Cvetkovića.

Foto: Tanjug/Nikola Milinković

Izložbu je otvorio gospodin Nikola Kusovac, dugogodišnji kustos Narodnog muzeja. U obraćanju posetiocima, rekao je: „Istina je da sam brzo shvatio da svi ti ljudi poput Petrovića samo rade za muzeje i galerije. Muzeji i galerije su danas impotentni, mislim novčano, znate kad vam počinje budžet sa nulom za kulturu, nemate se čemu dobrome nadati. Ali oni to znaju, skupljaju, sve to jednog dana se nosi u muzeje. Petrovići između umetnosti i umetnika ne prave razliku, to je jedno druženje, jedno prijateljstvo, jedan kontakt koji oplemenjuje, to je lični kontakt. Većina ovde sabranih slika nastale su iz ličnog dodira.Porodica Petrović spada u one ljude koje ja zovem ljubav iznad interesa “.

Foto: Tanjug/Nikola Milinković

Na izložbama ovog tipa kolekcionari doprinose tome da kultura bude dostupna svima i da svi umetnički prostori mogu da podrže vredna umetnička dela – izjavila je direktorka Galerije 73, Mirela Pudar.

Foto: Tanjug/Nikola Milinković

Izložba je otvorena do 17.12.

Foto: Tanjug/Nikola Milinković

Foto: Tanjug/Nikola Milinković

Foto: Tanjug/Nikola Milinković

#Izložba

'