AKTUELNO

Nema joj ravnih!

Kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Elizabeta II i dalje je na prestolu na koji je sela davne 1952. godine. Još uvek je vitalna i zdrava, a u poslednjih 68 godina njene vladavine, Elizabeta je srušila čak šest svetskih rekorda i njeno ime se nalazi u Ginisovoj knjizi rekorda.

Foto: Tanjug AP

Elizabeta je kraljica koja i dalje vlada monarhijom, a uz to je i najbogatija kraljica sveta. Prema poslednjim saznanjima, Elizabeta je "teška" nešto manje od 400 miliona dolara. Njeno bogatstvo nalazi se u draguljima, umetničkim delima i nekretninama.

Elizabeta je srušila rekord i u broju država u kojima je trenutno "glavna". Nema političku moć, ali je kraljica u 16 zemalja Komonvelta.

Foto: Tanjug AP

Četvrti rekord koji drži je ponovo u novcu - njeno lice bilo je na novčanicama 35 zemalja sveta. Iza nje se nalaze kraljica Viktorija, koja je krasila novčanice 21 zemlje, a potom Džordž V. koji se nalazio na 19 njih.

Foto: Tanjug AP

Osim što je upisana u knjigu rekorda kao najstarija britanska kraljica u istoriji, Elizabeta je i najstariji monarh na svetu. To je postala nakon što je 2015. preminuo kralj Saudijske Arabije Abdulah Bin Abdaluziz Al Saud.

Autor: N.V.

#Kraljica Elizabeta II

<
'