AKTUELNO

Pozorišni reditelj Igor Vuk Torbica, autor kulturnih predstava "Hinkeman" i "Carstvo mraka", preminuo je juče u Rovinju, potvrdili su porodica i prijatelji.

"Napustio nas je u 33. godini Igor Vuk Torbica, pozorišni reditelj. Rođen u Drvaru, odrastao u Rovinju, školovao se i živeo i radio u Beogradu, kao i u mnogim najznačajnijim pozorištima širom regiona. U gradu koji je voleo i odabrao, napravio je neke od svojih najboljih predstava, kao i u Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Rijeci, Somboru, Bitolju", navodi se u saopštenju porodice i prijatelja reditelja.

Od darovitog autora se preko duštvnih mreža opraštaju njegove kolege.

"Ko god ovo čitao, neka zna da saosećamo i da smo mnogi mnogo izgubili. Vuče, sećati ćemo te se", jedan je od komentara.

Igor Vuk Torbica je rođen u Drvaru (Bosna i Hercegovina), detinjstvo je proveo u Rovinju, u Puli (oba grada su u Hrvatskoj) završio je Srednju školu za primjenjenu umjetnost i dizajn, a režiju je diplomirao 2013. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (Srbija) u klasi profesorke Alise Stojanović.

Jedna od prvih režija bila mu je "Pokojnik" nakon čega nastaljva da niže uspehe. Za "Razbijeni krčag" u JDP pozorištu dobio je pet nagrada na Danima komedije u Jagodini, tri plus jednu pohvalu na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, tri nagrade na danima satire u Zagrebu. Igor Vuk Torbica je zatim režirao "Ožalošćenu porodicu" u Kranju, "Don Žuana" u Zrenjaninu, Hinkemana u Zagrebačkom kazalištu mladih (najbolja predstava Jugoslovenskog pozorišnog festivala "Bez prevoda" u Užicu, Nagrada "Ardalion" za režiju, najbolja predstava na Gavelinim večerima u Zagrebu, nagrada za režiju...), Priče iz bečke šume u zagrebačkom pozorištu "Gavela".

#Smrt