AKTUELNO

Tog 7. avgusta 1957. godine svet je izgubio jednog od najdarovitijih komičara svih vremena. Iako je Oliver Hardi veći deo života zabavljao publiku kao deo komičnog dvojca "Stanlio i Olio", njegovi poslednji dani su bili vrlo teški, a on ih čak nije bio ni potpuno svestan. Na kraju, doživeo je sudbinu kakvu biste malo kome poželeli.

Rođen kao Norvel Hardi 18. januara 1892. godine, omiljeni “debeljko” sa malih ekrana, bio je nestašno dete koje nije puno marilo za školu, već samo za muziku i pozorište. Srećom, majka je prepoznala njegov talenat i upisala ga u školu pevanja, a kada se 1910. otvorio bioskop u njegovom rodnom Miledžvilu, Oliver je postao filmski operater, “cepač karata”, domar i menadžer.

Uskoro je bio “obuzet” novom filmskom industrijom i ubeđen da bi mogao da uradi bolji posao od tadašnjih glumaca koje je video. Jedan prijatelj mu je predložio da se preseli u Džeksonvil, u Floridi, gde su se snimali filmovi. Godine 1913., Hardi je to i uradio.

Snimio je nekoliko filmova, ali je vremenom njegova težina postala problem za dobijanja uloga. Jednostavno, za “debeljka” nije bilo rola u kojima bi mogao da se okuša.

A onda je Oliver pronašao svoju “drugu polovinu” - mršavog Stanlia! 

Njih dvojica su se kao komični tandem “Stanlio i Olio” prvi put pojavili zajedno 1919. godine, a od tada su snimili 106 filmova – 40 zvučnih, 55 nema i 11 ostvarenja u kojima su imali gostujuće uloge.

Poslednji dan velikog Olivera

Ono što mnogi njihovi obožavaoci ne znaju, jeste da su ova dva potpuno fizički suprotna lika, zapravo bili jako bliski prijatelji u stvarnom životu. Jedno o drugom pričali su sa puno ljubavi i privrženosti.

U maju 1954. godine, Hardi je imao prvi ozbiljan zdravstveni problem, kada je pretrpeo blagi srčani udar. Zbog toga je, prvi put u svom životu, odlučio da brine o svom zdravstvenom stanju. Izgubio je više od 70 kilograma za nekoliko meseci, čime je potpuno promenio svoj izgled.

Čuveni Olio je pretrpeo veliki moždani udar 14. septembra 1956. godine zbog kojeg je ostao nepokretan, a nije mogao ni da govori. Tih dana ga je svakodnevno posećivao njegov prijatelj Stanlio. Kako je Oliver sada ćutao, ćutao je i Sten.

Zahvaljujući umeću komuniciranja mimikom, koje su godinama gradili na filmu, Sten je bio jedan od retkih koji je u tom periodu mogao da komunicira sa svojim prijateljem.

Oliver Hardi je pretrpeo još dva moždana udara početkom avgusta 1957. godine i pao u komu iz koje se nikada nije oporavio.

Umro je od cerebralne tromboze na današnji dan 1957. godine, u svojoj 65. godini života. Njegovi kremirani ostaci se nalaze u masonskom vrtu Valhala u severnom Holivudu.

Dve godine ranije, i Sten je pretrpeo srčani udar i, u vreme sahrane, bio je na oporavku. Bio je to razlog zbog kojeg nije mogao da uputi poslednji pozdrav svom nerazdvojnom prijatelju.

– Bejb će razumeti – kratko je prokomentarisao kada su ga novinari pitali.

Ovo je poslednji snimak dva velika komičara, ali i prijatelja, Olivera Hardija i Stena Lorela:

#Oliver Hardi

#Stanlio i Olio

#poslednji dani

#Život