AKTUELNO

Film “Jastog” ,režisera Jorgosa Lantimosa, osvojio nagradu žirija u Kanu i bio nominovan za Oskara za najbolji originalni scenario.

Prvi film grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa za englesko govorno područje - “Jastog” na naše i vaše zadovoljstvo sada možete gledati na Apollon platformi - prvoj lokalizovanoj online streaming platformi putem koje korisnici mogu u svakom trenutku da pristupe bazi sa više od 15 000 sati, holivudskog i domaćeg filmskog i serijskog programa. Glavne uloge u filmu “Jastog” tumače Kolin Farel i Rejčel Vajs.

Film “Jastog” nalazi se u okviru segmenta Apollona, pod nazivom – Apollon preporuka. A da “Jastog” nije naša preporuka bez pokrića, govore i činjenice da je bio dobitnik čak tri nagrade na prestižnom filmskom festivalu u Kanu, da je bio nominovan za nagradu Zlatna Palma, ali i za najbolji originalni scenario za najprestižniju nagradu Oskar.

Radnja filma je smeštena u blisku budućnost, u distopiju u kojoj se veoma ceni veza sa ljubavnim partnerom, a biti samac je kažnjivo zakonom. Glavni lik kog tumači Kolin Farel, prijavljuje se u specifičan hotel koji pruža bizarnu uslugu – omogućuje boravak u njemu 45 dana pod uslovom da stanovnici pronađu pravu ljubav. Ako to neuspeju biće pretvoreni u životinju po sopstvenom izboru i pušteni u šumu. U tom svetu pravila su prilično bizarna, nerazumljiva i u najmanju ruku čudna.

Foto: Promo

Jorgos Lantimos je grčki filmski i pozorišni reditelj, producent i scenarista. Njegov drugi film “Očnjak” je 2009. godine dobio nagradu “Izvestan pogled” u Kanu i nominovan je za Oskara za najbolji strani film. Film “Jastog” je osvojio nagradu žirija u Kanu i nominovan je za Oskara za najbolji originalni scenario. Jorgosov film “Ubistvo svetog jelena” je u Kanu dobio nagradu za najbolji scenario, a film “Miljenica” je imao rekordnih deset nominacija za Oskara 2019. godine. “Jastog” je prvi film Jorgosa Lantimosa na engleskom jeziku.

Kroz film “Jastog” imamo priliku da vidimo da su samci predstavljeni uglavnom kao nesposobnjakovići, kojima je prioritet da nekako nađu pravu ljubav. Tu dolazi do satiričnog predstavljanja da nije problem u ljubavi ili povezanosti, nego u pojedinančnom ili socijalnom shvatanju. Film sugeriše kako su ljudi sve više međusobno otuđeni, kako želja za socijalnim odobrenjem ubija spontanost i kako opšta nametnuta pravila zapravo guše ljubav.

Film “Jastog” možete gledati na Apollon platformi, koliko god puta želite, gde god želite bez reklama i banera. Apollon je jedini domaći servis koji nudi preko 15 000 sati najkvalitetnijih domaćih, stranih i dokumentarnih ostvarenja, a sjajna stvar što je prvih mesec dana potpuno besplatan. Iskoristite svoji priliku i ovog leta uživajte u Apollonu i bleji. Prijavite se na: https://register.apollon.rs/

Foto: Promo

Autor: S.P.

#Apollon

#Apollon bog kućne zabave

#Apollon i bleja

#Apollon movies

#jastog

#platforma Apollon