AKTUELNO

Turistima su dosadila lepa putovanja, pa su najnoviji trend "misteriozni aranžmani".

DA li bi ste platili odmor na koji se kreće bez kofera, ne znajući gde idete i koliko ostajete? Upravo takva, misteriozna putovanja, hit su u svetu, a agencije koje ih organizuju najbrže rastuća grana turizma.

Društvene mreže, detaljne brošure turističkih agencija, prezentacije hotela na sajtovima i saveti na blogovima "ubili" su turizam, pa turoperatori polažu sve nade da će ih spasti "misteriozna putovanja".

Sve veća popularnost onlajn platformi putem kojih turisti uplaćuju aranžmane za putovanje, ali ne znaju gde će putovati, ni gde će spavati, niti šta će raditi - dovele su i do osnivanja sve većeg broj turističkih agencija. Pionir među agencijama koje organizuju "misteriozna putovanja" je "Crni paradajz" (Black tomato) koji je, praktično, otvorio ovu nišu u turizmu. Britanija i SAD su prednjače po broju mladih, najčešće žena, koji žele da otkriju neotriveno, ali agencije ovog tipa kao pečurke posle kiše niču širom sveta.

- Zar nije cool otići na potpuno nepoznato mesto o kojem ne znate ništa - kaže Hoze Pablo Toskano, generalni direktor agencije "Džubel" iz Meksiko Sitija.- Ljudima je dosadilo da planiraju putovanja, ne vole da idu sa grupama gde im se sve pruža na gotovo i svi se vrate nezadovoljni, jer su se dosađivali. Sa nama nije tako.

Foto: Pixabay.com

Ova putovanja obično počinju odlaskom na aerodrom, ali bez prtljaga, jer putnik ne zna gde putuje. Najčešće im oduzmu telefon i samo ih ostave na nekoj lokaciji sa rancem i potrebnom opremom. Turista je "prepušten sam sebi" i mora da pronađe izlaz iz džungle, preživi na pustom ostrvu i slično. Naravno, turiste sve vreme nadgledaju, a izbor lokacije se radi uz pomoć algoritma, odnosno njegovih interesovanja na internetu i društvenim mrežama.

Beograd i Srbija imaju veliki potencijal za ovakva putovanja, smatraju svetski stručnjaci koji su nedavno objavili istraživanje: "Kako će izgledati turizam 2030. godine?" Nekoliko naših agencija tradicionalno organizuju novogodišnja vikend putovanja iznenađenja u zemlji, ali naši putnici nisu, do sada, pokazali avanturistički duh.

TAJNA KRSTRENjA

PORED stotinu agencija koje organizuju neočekivana putovanja, a nedavno je isplovio i prvi "misteriozni brod", a putovanje, koje je trajalo 21 dan, organizovala je kompanija "Saga" koja radi "tajna krstarenja".

Putnici se ukrcaju i ne znaju gde će ploviti, a ni kada će pristati u poslednju luku. Druge agencije kao "Lucky Trip" rade po principu "ruleta" - svi uplate isti novac, ali neko izvuče Maldive, a neko Zagreb.

#Putovanja

'