AKTUELNO

Drugi talas korone i novi karantin "uništio" je turoperatore u EU i Velikoj Britaniji.

Većina agencija, njih oko 61 odsto, do kraja godine će ostati novca i bez sredstava za rad, pokazalo je najnovije istraživanje.

Preostalih 27 odsto agencija su odgovorile da će uspeti da izdrže do proleća. Istraživanje je rađeno putem društvenih mreža koje je organizovao Facebook Group Travel Gossip.

Ipak, istraživanje sprovedeno u zemljama EU i Velikoj Britaniji je potpuno šokiralo sve učesnike u turizmu. Problem je, kako stvari stoje, nastao sa novim talasom korone i ponovnim zatvaranjem gradova.

The World Travel & Tourism Council je izračunao da će, ukoliko gradovi ostanu zatvoreni i ljudima bude ograničeno kretanje zbog karantina, samo u turizmu Velike Britanije postao izgubiti  2,4 miliona ljudi! Finansijski gubitak će iznositi 124 milijarde funti.

 - Potrebna nam je izlazna strategija vlade, jer se turizam Velike Britanije raspada zbog novog zatvaranja - kaže Džulija Lo Bu, generalni direktor "Edventidža".

Agencije traže jasnija "pravila igre", odnosno da se unapred dogovore proceduje higijene, karantina i ostalih stvari vezanih za kovid.

Vlasnici agencija smatraju da kada počne vakcinisanje stanovništva i granice se ponovo otvore, neće iamti ko da servisira turiste.

#Putovanja