AKTUELNO

Mesta sa kojima vas upoznajemo nisu svetske turističke destinacije niti se smatraju bezbednim za posetu.

Vremenske okolnosti u ovakvim mestima su nepredvidive, pa je to jedan od razloga što su ova mesta nenaseljena, ali to ne znači da zainteresovani ne mogu iz daljine posmatrati "dela Majke prirode".

Zulia, Venecuela

Ovo odredište je dobro poznato po olujama. Ovde su munje najopasnije na svetu. Tokom jedne olujne noći može i 20.000 puta da udari grom.

A takve noći su relativno česte, budući da su velike oluje pristunte između 140 i 160 dana tokom jedne godine.

Foto: Unsplash.com

Dolina Markansu

Takođe poznata i kao Dolina tornada, dolina Markansu nalazi se u planinama Pamir na Himalajima. Ovde duvaju takvi vetrovi koji po svojoj brzini dostižu jačinu tornada.

Nekada davno stanovnici ovog kraja su verovali da su ovi vetrovi rezultat duhova koji su bili osvetoljubivi i besni.

Kupola Argus

Kupola Argus se nalazi na Antarktiku i  smatra se najhladnijim mestom na zemaljskoj kugli. Ovo je jedna od nekoliko planina koje postoje na Antarktiku i iako se veruje da bi najhladnija temperatura mogla biti negde oko -102 stepena, najniža zabeležena temperatura bila je 82,5 stepeni ispod nule.

Foto: Pixabay.com

Alajuela, Kostarika

Jezero oko kratera vulkana Poas poznato je po "kiseloj magli" i "kiseloj kiši" sa pH nivoom od 2,0.

Efekti kisele kiše na ovom području mogu se osetiti i dalje od jezera, međutim, obližnje farme i stanovnici primetili su da njihovi automobili i mašine rđaju neverovatnom brzinom. Savetuje se da turisti izbegavaju ovo područje zbog potencijalnih zdravstvenih problema koje bi ova vrsta padavina mogla da izazove.

Megalaja, Indija

Vodopadi Nohkalikai zaista su prelep i fenomenalan prizor. Sa stene visoke 335 metara neprekidno pada jak mlaz vode, što posmatrače ostavlja bez daha. Vodopad je veliki zbog ogromne količine padavina u ovom području.

Područje Mengalaja je zabeležilo rekordne količine padavina.

Foto: Pixabay.com

Jungai, Čile

Suprotno tome, Jungai je  mesto na zemlji sa najmanje padavina. Reljef na ovom području podseća na površinu planete Mars.

To je jedno od retkih mesta na zemlji gde uopšte nema vode i života (osim malih količina mikroorganizama).

#ekstremni uslovi

#putovanje

#vremenske neprilike