AKTUELNO

Planinski vrh nije najviši na svetu, ali je izazov za planinare.

Nije u pitanju ni najviša planina na svetu, a ni najteža za uspinjanje. Tako bar pretpostavljaju mnogi planinari.

Ipak, CNN je okarakterisao Muchu Chhish kao najnovijeg svetog grala među planinskim vrhovima. Smeštena na nadmorskoj visina od 7.453 metra, deo je pakistanskog venca planine Karakorum. 

Razlog zbog koga je upravo ona odabrana leži u činjenici da ljudska noga tamo još uvek nije kročila. Na vrhu ove planine nema još nijedne zastave, a ni na internetu nema video snimaka odande.

Everest je dugo važio za netaknutu planinu. Sve do 1953. godine, kada je prvi put osvojen.

Drugi najviši vrh na svetu, K2, osvojen je samo godinu dana nakon Everesta. A godinu za godinom su osvajani ostali najviši svetski vrhovi.

Sada je na redu Muchu Chhish, planinski vrh, koji se po visini nalazi na 61. mestu na celom svetu.

- Postoji neka vrsta autorskog prava za svaki uspon, kao i kod pisaca i slikara koji nešto stvaraju od nule. Mislim da je najveća i najzanimljivija stvar kada su u pitanju prvi usponi na džinovske, zabačene planine, poput ove, u osnovi sličnost sa astronautima. Cela priča se vrti oko toga da dođete na mesto na kome niko nije bio pre vas. A dodatni izazaov je i to što, praktično nemate informacije o tome kako to da učinite – smatra Džejson Martin, izvršni direktor Američkog alpinističkog instituta. 

#Turizam

#planina