AKTUELNO

Kapali čaršija ili Grand Bazar kako je mnogi nazivaju, najveća je pokrivena pijaca na svetu. Naime, Kapali čaršija predstavlja najveći tržni centar, te ne čudi što je nezaobilazno mesto koje turisti iz svih delova sveta obilaze ako se nađu u Istanbulu.

Pored brojnih znamenitosti ovog najnaseljenijeg grada u Turskoj, Grand Bazar je postao sinonim za Istanbul. Nema osobe koja je posetila Istanbul, a da nije obišla bar jedan deo Grand Bazara. Prva asocijaca na shopping svakako je Kapali čaršija. Na ovoj pijaci se može naći sve što jedan um može da zamisli, što bi se reklo od igle do lokomotive.

Ukoliko još niste odlučili gde ćete za doček Nove godine, Istanbul je idealan izbor za ulazak u novu godinu. Rezervišite svoje mesto i uputite se u nezaboravnu avanturu samog dočeka u Istanbulu, kao i mogućnošću da vidite i upoznate mnoge znamenitosti i kulturu jedne nacije, kao i da šopingujete u svetski poznatom tržnom centru.

U daljem tekstu ćete imati prilike da se upoznate sa dražima istanbulske Kapali čaršije, kao i da saznate kako i kada je nastala i zbog čega ima titulu najvećeg i najpoznatijeg tržnog centra na svetu.

Foto: Pixabay.com

Istorija Kapali čaršije

Nedugo posle osvajanja Konstantinopolja u petnaestom veku, 1455. godine, napravljen je Bazar, koji je kasnije, u godinama koje su sledile dobio naziv Grand Bazar. Ovu građevinu koja je posvećena trgovini tekstila podigao je Sultan Mehmet II Osvajač.

Grand Bazar predstavljao je centar trgovine u Otomanskom carstvu, koje se u jednom trenutku prostiralo na tri kontinenta. U rukama Otomanskog casrtva bile su sve trgovačke rute u Evropi i Aziji. U Kapali čaršiji su se nalazile brojne prodavnice, dve džamije, karavansaraji i hanovi, gde su trgovci na Putu svile mogli da prodaju svoju robu i odmaraju od puta.

Brojni potresi, požari i zemljotresi zadesili su Grand Bazar kroz istoriju postojanja, ali se on uvek obnavljao, renovirao i opstajao. Danas je Kapali čaršija poznata po velikom broju turista koji kupuju raznu robu, od ćilima i tepiha, preko nakita i suvenira, do tradicionalne hrane Turske. Većina stvari se nije promenila u Kapali čaršiji od kada je dobila današnji oblik, početkom 17-tog veka, te duh koji vlada bazarom odiše i istorijom, ali i modernošću.

Kako izgleda Kapali čaršija?

Foto: Pixabay.com

Kapali čaršija je jedna od najstarijih i najvećih pokrivenih pijaca na svetu i zauzima 47.600 kvadratnih metara. Šezdeset i jedna prekrivena ulica i više od tri hiljade prodavnica čine da vam je, kada je u pitanju Kapali čaršija mapa veoma potreban predmet tokom obilaska i šetnje.

Bazar ima mnoštvo kafića sa malim okruglim stolovima i stolicama koje su tradicionalno pokriveni ćilimima, gde možete piti najlepšu kafu i čaj, i jesti nesumnjivo najukusnije baklave raznih ukusa i oblika. Ono što Kapali čaršiju čini drugačijom od mnogih tržnih centara je to što ima mnogo otvora i prozora, te nije zagušljivo i veoma je obojeno prirodnom svetlošću što može biti od velikog značaja kada birate neku posebnu tkaninu pa vam je potrebna dnevna svetlost kako biste izabrali pravu boju i nijansu.

Osećaj kada zakoračite u Kapali čaršiju je predivan i ne napušta vas čak ni kada završite sa kupovinom i obilaskom. Prodavnice u Grand Bazaru su očaravajuće i čine da se osećate kao u snu. Naime, oduševljenje enterijerom, bojama, materijalima, ljudima koji rade, neće vas proći ni nakon više poseta ovog bazara.

Šarenilo koje vlada ovim bazarom je zapanjujuće, a od proizvoda možete naći sve što poželite. Turistima su najzanimljiviji tradicionalni predmeti Turske. Na Kapali čaršiji se prodaju najrazličitiji proizvodi, od zlata, kože, drveta, keramike i bakra. Ženama je najinteresantniji nakit, koji se može naći po veoma povoljnim cenama. Naime, kada je u pitanju Kapali čaršija cene nisu veoma visoke, i bazar je poznat po cenjkanju, te ne pristajte na prvu cenu, jer je ona u većini slučajeva veoma veća od prave cene predmeta.

Mesto koje se ne zaobilazi u Istanbulu - Kapali čaršija

Foto: Pixabay.com

Svako ko se bar jednom našao u Istanbulu, nije propustio priliku da obiđe Grand Bazar koji se nalazi na samo 15-tak minuta od Aja Sofije. Ono što krasi ovu čaršiju je i velika posećenost ljudi iz svih delova sveta. Pored 25 hiljada zaposlenih, između 250 i 400 hiljada posetilaca dnevno prođe ovim bazarom. Kapali čaršija je 2004. godine proglašena za najposećeniju turističku destinaciju na svetu sa 91.250.000 turista godišnje.

Kada je u pitanju Kapali čaršija radno vreme je takvo da bazar radi svaki dan od 9 do 19h, osim nedeljom i za vreme praznika. Ulaz na samu pijacu je besplatan. Sitnice koje možete da nađete u Kapali čaršiji su upakovane u istoriju i tradiciju Istanbula i Turske, te ne treba žaliti ni jednu potrošenu tursku liru.

Kapali čaršija je jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija Istanbula i zato ako planirate put u Istanbul, ovaj bazar jedan je od glavnih destinacija koje morate obići. Draži istanbulske Kapali čaršije ostavljaju bez daha, stoga odaberite datum, spakujte kofere i upustite se u nezaboravno putovanje Istanbulom.


Autor: Pink.rs

#Kapali Čaršija