AKTUELNO

U moru različitih ideja i predloga mesta koje u Srbiji možete posetiti sa decom, mi izdvajamo Banju Koviljaču. Potpuno prikladna za putovanje sa klincima, ova podrinjska lepotica će vas oduševiti svojim kraljevskim lepotama i neverovatnom prirodom.

U potrazi za najlepšim, ali i najprikladnijim krajevima Srbije, u kojim ćete moći potpuno da uživate sa svojim mališanima, ne propustite Zapadnu Srbiju i njenu kraljevsku krunu - Banju Koviljaču.

Dovoljno je reći da je lečilište i celokupan izgled ovog mesta stvoren za potrebe uživanja srpskih kraljeva, te je poprilično jasno kakav ćete tretman dobiti u ovom mestu.

Foto: Wikipedia.org

Do Banje Koviljače je vrlo lako doći automobilom, a uz to imate veliki broj autobuskih polazaka ka Loznici, koja se nalazi odmah pored. Ni kada je odsedanje u pitanju ne morate se mnogo brinuti, jer ovo turističko mesto obiluje hotelima, vilama i apartmanima. Savršen smeštaj u samom centru je vrlo lako pronaći.

Sam centar Banje Koviljače krasi veliki i savršeno uređen park. U jednom od najvećih i najlepših parkova Srbije možete pustiti mališane da trčkaraju prostranstvima, posmatraju cveće, jedu kokice, sladolede, i verovatno da se dive mnogim vevericama, stalnim stanovnicima ovog prostora.

Nije ovo jedan od svakodnevnih parkova, jer ga krasi prostranstvo, savršene zelene boje, cveće koje je uređeno pod konac i u raznim bojama, neobično drveće, ali i objekti koji odišu kraljevskom kulturom od pre više decenija. Ono što će vas najviše fascinirati u ovom parku, i što ga diže na svetski nivo, jeste čistoća i urednost koje ga krase. Uz potpunu uređenost prirode, on je prava oaza za celu porodicu.

Foto: Wikipedia.org

Kao i svi turisti, ali i stanovnici ovog mesta, ne zaboravite da se slikate pored ogromne fontane u samom centru, kojoj bi pozavidela većina mesta širom Srbije.

U toj velikoj oazi mališane možete odvesti na izvor vode, u šetnju šumom koja je odmah iznad parka, možete sa njima sesti na kolače u salu koja je zadržala duh balova koji su se baš na tom mestu održavali. Dok sedite, pijete kafu i jedete predivne kolače, nemojte se uplašiti ako se potpuno prenesete u kraljevski period 19. i 20. veka.

Obavezno upitajte meštane gde sve u parku i njegovoj okolini možete pronaći igrališta za decu, jer ih zaista ima dosta.

Ako ste ljubitelji opuštanja, turskog kupatila, saune, bazena, Banja je po tome svetski poznata. Da, zaista jeste. Ne samo što su vam spa centri vrlo blizu i dostupni, bez obzira na to gde ste odseli, i masažu možete pronaći na svakom koraku.

Foto: Privatna arhiva

Lekovitost voda sa ovog prostora, blato koje se u ovde koristi i celokupan medicinski potencijal koji je na visokoj nozi u lečilištu Banje Koviljače, zaista su jedinstveni na prostoru Balkana.

Odmah iznad Banje Koviljače nalazi se planina Gučevo. Tu tek možete pronaći savršenstvo prirode, bilo da ste posetili odmaralište sa mnoštvom ljuljaški, klackalica, klupica, livada, ili se pak popeli na sam vrh kod veličanstvenog spomenika posvećenog ratnicima. Pogled koji se pruža sa vrha planine teško je opisati rečima. Ne samo što pred sobom kao na dlanu imate celu Banju Koviljaču, već možete ispratiti deo toka reke Drine, ali i Bosnu, koja je odmah sa druge strane. Veličanstven pogled koji očarava i tokom dana i tokom noći.

Foto: Privatna arhivaBanja Koviljača

A onda malo niže, kada se ponovo vratite u Koviljaču, nemojte propustiti obilazak Drine. Svi znamo koliko je ova reka veličanstvena. Tokom leta ne dolazite bez kupaćih kostima, jer ćete imati priliku da se okupate u jednoj od najčistijih reka naše zemlje. Uz Drinu možete pronaći i potpuno sređena etno sela sa konjima, magarcima, sa klupicama, ali i malenim kućama za odmor. Niste ni svesni koliko se dečje graje čuje na ovim prostorima. Mališani obožavaju ovakva mesta sa životinjama, raznim bojama, pogledima, ali i mestom za trčanje i igru. Šetnje pored Drine su tek veličanstvene, a prizori koje ste gledali u mnogim domaćim serijama će vas naročito zaintrigirati.

Autor: Pink.rs

#Banja Koviljača