AKTUELNO

Kad su se prošlog leta zbog pandemije zatvorila gotovo sva popularna letovališta srpski turisti su se okrenuli ka Albaniji.

U nju se moglo ući i bez pi-si-ar testa i karantina, a isti uslovi važe i danas - preko granice se može samo sa ličnom kartom. U Albaniji čekaju i svedočenja o našim precima.

Poslednjih pet godina Albanija intenzivno razvija letnju turističku ponudu. Prošle godine ugostila je oko 40.000 turista iz Srbije.

Toni Kabaši, vlasnik apartmana u Šenđinu, ističe da je prošle godine imao mnogo gostiju iz Srbije i Italije i smatra da u Evropi nema lepših plaža.

Albanija ima oko 400 kilometara obale. Dve trećine pripadaju Jadranskom, a jedna Jonskom moru. Vode dva mora se sreću kod Valone - grada bogatog istorijskog nasleđa.

Od Drimskog zaliva i Skadra na severu, preko Lješa, Drača i Medove do Sarande sa pogledom na Krf kriju se mesta sa najlepšim neotkrivenim plažama Evrope.

- Albanija poseduje sve što je potrebno za jedan savršen odmor: gostoljubive domaćine, prelepo čisto kristalno more i duge peščane plaže, a i cene koje su dosta povoljnije u odnosu na druga letovališta - kaže Milica Dragojević iz Turističke agencije Beograd.

Albanija može biti i čitanje srpske istorije

Za turiste iz Srbije Albanija može biti i čitanje predačke istorije. Stare zidine još pričaju o Skadru-gradu, Lješ o caru Dušanu i Balšićima, a na obali Bojane stoji zid grobne crkve zetskih i raških vladara.

Srpski jezik se čuje i ima ko da mu se obraduje.

- Ja mogu da vam pokažem da u Skadar dolazi mnogo turista, a svi pričaju na srpskom. I to je meni kao svešteniku čast što slušam - ističe Ivan Popaj iz crkve Presvete Trojice u Vraki.

Ne treba zaboraviti ni seni više od 70.000 srpskih vojnika, nastradalih tokom albanske golgote, na koje u Srbiji podsećaju krajputaši, a u Albaniji još samo jedan zajednički grob i spomenik u Tirani.

Zbog svega ovoga leto u Albaniji može biti mnogo više od uobičajenog odmora na obali mora.

Autor:

#Albanija

#Lična karta

#Putovanja